maandag 7 juli 2014

Nederlands bootje varen door de Gouden hoorn

Nederlandse stoomsleepboot vaart
na zwaar afscheid door Gouden Hoorn

Foto Bruno Cianci


ISTANBUL (DPD) - Ze klost door het water. Toeettt!, schaalt het over de Gouden Hoorn in Istanbul. De stoom kringelt omhoog. Een bootje verderop toetert terug. De 141-jaar oude Nederlandse stoomsleepboot Rosalie is aan een nieuw leven begonnen. In Turkije.

,,Schitterend’’, vindt Floor Kersten uit Enkhuizen die in de zon op het dek van de Rosalie zit  Hij is degene die de oude stoomboot onder de aandacht bracht van Rahmi Koc, een van de rijkste mannen van Turkije en oprichter van het Rahmi M. Koc Museum. Een industrieel museum in Istanbul.  

Kersten, gepensioneerd maritiem verzekeringsexpert, kreeg via via het verzoek om voor het Turkse museum  op zoek te gaan naar een mooie stoomboot. Na een korte zoektocht zag hij de Rosalie, een stoomsleepboot uit 1873.  In opdracht van het Korps Torpedisten van het Nederlands leger in Kinderdijk gebouwd. ,,Het schip heeft nog de originele diagonale compound stoommotor en is daar mee is de enige in zijn soort’’, legt Kersten uit. Toettt, klinkt het weer hard.  Ertugrul Duru, directeur van het Rahmi Koc Museum glundert. Hij steekt zijn duim op naar Kersten. Blij met de bijzondere Hollandse aanwinst.

Op het bord bij de steiger van het museum staat de rijke geschiedenis van de boot te lezen. Tussen 1873 en 1924 heeft Rosalie dienst gedaan als ‘mijnenlegger’ in de Maas, later tot 1976 deed het schip dienst als sleepboot, waarna ze later door hobbyisten werd gered van de schroot en is gerenoveerd. De eigenaren - ook al op leeftijd - konden het schip echter niet meer onderhouden.

Kersten: ,,Twee jaar lag ze in Enkhuizen te koop, maar er was geen enkele belangstelling. Tot dat KoƧ kwam’’. Niet iedereen in Nederland was blij met de vertrek van historisch erfgoed naar Turkije. Stoombootliefhebbers waren woedend, stuurden boze mails naar de twee oude eigenaren. Ook de gemeente Brielle betreurde het vertrek van de oude stoomsleepboot. ,,Ik kreeg nog een telefoontje of er toch niet iets was te regelen.’’

De Nederlander kijkt naar het glimmende schip. ,,Dit is een prima plek voor haar. De liefhebbers die bij het afscheid hebben gehuild, kunnen altijd een retourtje Istanbul boeken en hier bij het museum voor een rondje opstappen.’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten