maandag 7 juli 2014

Isis is handel in Istanbul

Op zoek naar de Isis-shop in Istanbul


Het dagblad Yurt bracht het nieuws over de shop op de voorpagina. 


T-shirts met het logo van terreurbeweging Isis zijn te koop in een winkel in Istanbul. De Turkse ondernemer Bilal is verbaasd over alle ophef.

Waar de Isis-winkel zit? De eigenaar van de kleine buurtwinkel in Bagcilar, een arme en conservatieve wijk in Istanbul, heeft geen idee. Zijn buurman van de telefoonwinkel ook niet. Hij heeft het nieuws wel gehoord. Hier ergens in de buurt zou een Isis-shop zitten. Een winkel met promotiemateriaal voor de extreme islamitische terreurbeweging, die bezig is met snelle opmars in Irak. Berucht vanwege de wreedheden, vanwege de executies en onthoofdingen. De ophef in de Turkse media was groot, maar in Bagcilar is de winkel bij velen onbekend.

Verderop zit een jongen aan de thee. Hij komt uit Syrië, uit Aleppo en weet waar de winkel zit. Hij is geschrokken van het ISIS-shirt in de etalage. ,,Pas maar op dat ze je hoofd niet afhakken’’, klinkt het.

Een stukje verderop: de winkel. Gesluierde poppen - de gezichten zijn ook bedekt - in lange jurken staan in de etalage. T-shirts hangen er niet meer. Naast de deur een verwijzing naar een stuk uit de Koran dat zegt dat vrouwen zich moeten bedekken. Binnen nog meer jurken, mokken, buttons en petjes met in het Arabisch: ‘Er is maar geen God dan Allah en Mohammed is zijn profeet.’ Op de witte tafel witte en zwarte t-shirts met dezelfde teksten. Op een shirt staat het logo van ISIS, de extremistische beweging die een islamitische staat in Irak en Syrië nastreeft. De beweging die nog steeds 80 Turken in Irak gegijzeld houdt.

In de winkel, eigenaar Bilal Erologlu. Hij wil graag praten. De verontwaardiging over de berichten in de Turkse media is groot. Geen journalist heeft met hem gesproken, klinkt het. ,,We zijn geen Isis-shop. We hebben geen banden met deze groepering’’, begint hij fel. De opdruk op de bewuste shirts lijkt op het logo van Isis, maar is niet hetzelfde. ,,De tekst is al eeuwenoud.’’ Hij windt zich op: ,,We verkopen shirts, maar dat maakt ons geen terroristen.’’ Zijn schoonbroer knikt. ,,Wat we gemeen hebben met Isis is dat we ook moslims zijn. We bidden op dezelfde tijden, maar wij zijn tegen moord.’’  

Waarom dan toch deze shirts verkopen? Waarom promotie maken voor een club die in de naam van de islam al zoveel mensen heeft vermoord? Een helder antwoord blijft uit. Het zijn maar shirts, klinkt het nog maar eens.  Schoonbroer: ,,De opbrengst gaat ook niet naar Irak of zo. Isis heeft het geld van die paar shirts echt niet nodig. Het is een van de rijkste bewegingen van het moment’’, klinkt het met lichte bewondering. De politie is dinsdag ook al langs geweest. Alle shirts hebben ze bekeken. Erologlu: ,,We doen niets illegaals.’’

Echtgenote Zehra(27) - volledig in burka - is fel. Ze is boos op de Turkse media, heeft meteen aangifte van smaad gedaan en staat volledig achter de verkoop van de shirts.,,We zijn geen terroristen. Ik wil gewoon geschikte kleding aan vrouwen verkopen, maar ik voel me door alle reacties niet meer veilig.’’  Afgelopen nacht werd met graffiti ‘Hezbollah’ op het etalageraam geschreven. Ze hebben het vanmorgen meteen weggehaald. Ondernemer Erologlu zucht. ,, Wie weet ligt er morgen een raam aan diggelen. Ik ben geen vijand van sjieten. Ik verkoop deze voorraad shirts nog, daarna stop ik met deze Isis-shirts..’’ Zijn vrouw kijkt verbaasd op. Die beslissing is duidelijk nieuw voor haar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten