maandag 12 mei 2014

Revolutie uit de studio

Syrische radiomakers in Gaziantep

GAZIANTEP - ,,Goedemorgen Syrië!’, begint de 25-jarige Balkis elke ochtend haar werkdag. In de kleine studio van Hawa Smart, een Syrische radiostation in Gaziantep.  De studente architectuur uit Damascus - hippe hoofddoek, sneakers - verliet anderhalf jaar geleden samen met haar moeder haar land. Nu presenteert ze het ochtendprogramma ‘"Souria Hatha Al-sabah, Syrië deze ochtend.

Een programma voor een land in oorlog.. Met berichtgeving over vermisten. In Damascus zijn twee jongens van nog geen tien jaar gevonden. Van de ouders ontbreekt elk spoor. Met een eigen vorm van verkeersinformatie - waar staan de checkpoints en wegblokkades vandaag. Een belangrijk programma dat onafhankelijk en objectief nieuws biedt, zegt Balkis. ,,En we zijn op veel plaatsen in Syrië te beluisteren. We zitten op FM en hebben een dekking van tachtig procent. De meeste Syrische stations zijn alleen online te beluisteren.’’

Vorig jaar maart werden in Syrië op tal van plaatsen - zo hoog mogelijk - transmitters geplaatst om het online signaal om te zetten naar FM: Geen ongevaarlijk karwei, weet directeur Amr Alhamad, die zelf verschillende keren de grens overging om antennes te repareren. ,,Maar het moet gebeuren. Dit is onze manier van revolutie voeren. De behoefte aan objectieve informatie is groot, propaganda is er genoeg.’’, zegt de jurist die tot voor kort in Frankrijk woonde. De oorlog gooide zijn plannen in de war en bracht hem naar Gaziantep. Hier geeft hij nu leiding aan zo’n honderd jonge Syriërs. Velen gaan nog regelmatig de grens over.

Het radiostation, sinds begin dit jaar in de lucht,  werkt met vijftig reporters in het land zelf. Zij riskeren dagelijks hun leven voor een uitzending, zegt Sultan (29), student sociologie uit Damascus. Nu monteert hij in Gaziantep beelden uit Syrië. Want SMART - kort voor Syrian Revolutionary Media Action Team - is meer dan alleen een radiostation. Het is een centrum voor vrije media. Hier worden bladen gemaakt, journalistieke trainingen gegeven, videobeelden gemonteerd en hier huist ook het Smart persbureau. Dit alles met steun van het Franse Syrische Associatie voor Vrije Media dat zich vooral bezig houdt met de fondsenwerving.

Sultan is trots op het werk van zijn collega’s ter plaatse. Hij laat een video zien waar rebellen en bevolking een potje aan het voetballen zijn in Idlib. ,Moet je kijken hoeveel toeschouwers om het veld staan? Elk moment kan er een bom vallen.’’   De 27-jarige Hala, chef nieuwsdienst, is al net zo betrokken. Ze schrijft, redigeert, geeft leiding. ,,Ik redigeer ook een lokaal magazine. De gevaren voor de bezorgers die het blad rondbrengen zijn groot. Het moet allemaal stiekem. Ze kennen elkaar ook niet. Dat is veiliger. Stel dat iemand wordt opgepakt.’’

Hala is bang dat het sektarische geweld in Syrië naar Turkije zal overspringen.. Alleen in Gaziantep, de grootste stad aan de grens wonen nu al 160.000 Syriers.  ,,In mijn appartement wonen ook Syrische Alevieten, aanhangers van Assad. Ik vertel ook niemand wat voor werk ik doe.’ Ze glimlacht. Ze woont nu al een paar maanden in Gazintep, maar kent de stad nauwelijks. ,Ik ken alleen de weg van kantoor naar huis. Eigenlijk ben ik niet weg uit Syrië. En dat geldt voor iedereen hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten