dinsdag 27 mei 2014

Nederlandse grenswachten bewaken Fort EuropaNederlandse grenswachten bewaken Fort Europa


Door onze correspondent Jessica Maas

LESOVO (DPD) - De grijze jeep van de Koninklijke Marechaussee hobbelt over de smalle weg door het Bulgaarse platteland. De bewoners van Lesovo kijken niet op van de wagen met Nederlandse kentekenplaten. Bij het dorpscafé steekt de eigenaar zijn hand op. Dat doet ook Age Boorsma. In het dagelijks leven is hij groepscommandant bij de Marechaussee in Harlingen. Controleert hij de schepen op de Noordzee. Nu rijdt de 45-jarige Boorsma samen met collega Erik van Essen (36) rond bij de Bulgaars-Turkse gens.

De twee blonde Nederlanders zijn een maandje ‘uitgeleend’ aan  Frontex, de Europese grenspolitie. Ze ondersteunen hier in het grensgebied de Bulgaarse politie. Drie kilometer verderop: Turkije. Tot november vorig jaar was deze grens één van de ‘grootste gaten’ in Fort Europa. Syriërs kwamen hier massaal illegaal de grens over.  Het land waar de afgelopen decennia jaarlijks 1000 mensen asiel aanvroegen, zag dit aantal in 2013 oplopen tot 7100. ,,In oktober kwamen er meer dan honderd per dag de grens over’’, vertelt de Bulgaarse agent op de achterbank. Bulgarije, het armste land van de Europese Unie, werd overvallen door de plotselinge vluchtelingenstroom en greep in. Ruim 1500 politie-agenten uit het hele land werden naar de kilometers lange grens gestuurd.

,,Op de grens zelf staan nu om de tweehonderd meter Bulgaarse agenten’’, verduidelijkt Boorsma. En dan rijden er net achter de grens de Frontex-teams rond. De Nederlanders, die twaalfuursdiensten draaien, controleren een gebied van bijna veertig kilometer. Verderop rijden collega’s uit Roemenië, Polen, Finland en Portugal rond. Een paar teams zijn uitgerust met warmtecamera’s, om in het donker vluchtelingen op te sporen.

De jeep rijdt verder. Dichter naar de grens. Voor veel Syriërs is Bulgarije het beloofde land. Om een stap over de Turk-Bulgaarse grens te zetten, betalen ze mensensmokkelaars in Istanbul honderden euro’s. ,,Hey, kijk eens. Daar loopt iemand’’, klinkt het ineens.Over een karrenspoor in het veld loopt een man met een rugzak.

De jeep rijdt er naar toe. Een Syriër? Dat blijkt niet het geval. De man zegt uit Frankrijk te komen en laat zijn paspoort zien. De Nederlanders inspecteren het paspoort nauwkeurig. ,,Waar ga je heen? Waar kom je vandaan?’’, wil ook de Bulgaarse agent weten. De man vertelt dat hij via België met het vliegtuig naar Athene en daarna met de bus naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia is gereisd. Waar hij heen wil, is onduidelijk. Hij begrijpt niet wat de Nederlandse politie op het Bulgaarse platteland doet. .Ondertussen overlegt Van Essen met zijn collega’s in Nederland en geeft het paspoortnummer van de man door. ,,Ik sta hier in een veld in Bulgarije. Klasse 1 en 2. Hij staat internationaal gesignaleerd’’, klinkt het vanachter de wagen. ,,Hij is gewapend.’’

De lange Boorsma gaat glimlachend wat dichterbij bij de Fransman staan. De Bulgaarse collega vraagt ondertussen om assistentie. ,,Mijn collega’s willen u op het bureau wat meer vragen stellen.’’ De man knikt en lacht wat nerveus. Een politiewagen komt over het veld aangereden. Van Essen vraagt aan de man of hij gewapend is. Hij knikt en haalt een flink mes tevoorschijn. Het zat in een holster aan zijn broekriem. Hij geeft het wapen aan de Bulgaren en stapt de politiewagen in.

Terug in de Nederlandse jeep. Van Essen: ,,Het is een vreemd verhaal. Hij is in ieder geval geen toerist en je staat niet zomaar internationaal gesignaleerd.’’ De Bulgaarse agent vertrouwt het ook niet. ,,Misschien is hij toch via Turkije gekomen. Op zijn paspoortfoto had hij een lange baard. En hebben jullie zijn ringtone gehoord? Die was Arabisch.’’

Spannend zoals vandaag is het zeker niet elke dag, klinkt het in de jeep. De afgelopen drie weken zijn ze slechts een keer Syriërs tegengekomen. Drie jonge mannen. ,,Ze leken opgelucht toen ze hoorden dat ze in Bulgarije waren. We hebben ze wat water en fruit gegeven en naar het detentiecentrum gebracht.’’

Hoe is het om de grenzen van Europa te bewaken? Boorsma, die al twee keer eerder aan Frontex werd uitgeleend, vindt het ‘mooi werk’. ,,Het is weer eens wat anders dan het werk in Nederland.’’ Van Essen werkt in Nederland aan de Duitse grens in Zevenaar. ,,Ik kom daar regelmatig illegalen tegen, dan sta je aan het einde van hun reis. Nu aan het begin.’’

Verhalen dat de Bulgaarse politie steeds vaker Syriërs aan de grens terug duwt naar Turkije zijn de mannen niet bekend. Boorsma: ,,Als we zoiets zouden zien, dan zouden we dat onmiddellijk rapporteren aan Frontex. Dat wordt echt niet getolereerd.’’ De Bulgaarse collega’s zijn wel gedreven in het opspeuren van de migranten, klinkt het.

Van Essen begrijpt ook wel dat de Bulgaren niet blij zijn met de enorme toestroom. ,,Dit land is zo arm, daar heb ik me echt over verbaasd. Veel Bulgaren willen zelf weg. We hebben hier het huisje van een oom bezocht van onze Bulgaarse collega. Armoede troef. Het is alsof de tijd vijftig jaar heeft stilgestaan.’’ Bovendien willen de vluchtelingen zelf ook niet in Bulgarije blijven, weten de Nederlanders.

Van Essen: ,,Ze willen allemaal verder Europa in.’’


Zie voor meer verhalen, de longread Fort Europa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten