vrijdag 23 mei 2014

Fort europa online!!

Project Fort Europa
 Foto: Georgi KozhuharovHet begon allemaal met een bezoek aan het vluchtelingenkamp in Bulgarije eind januari. De verhalen van de Syriërs maakten indruk. Samen met Bob van Huet van De Persdienst ontstond het idee voor een serie. Over Fort Europa en de Syriers.Het begin van een ongelofelijke reeks ontmoetingen en verhalen. Het ingetogen verdriet van onderwijzeres Sukhran. De humor van anesthesist Malek in Edrine. De ernst van Abdejoha in Nederland, de poëtische Gwan. Strijder Mohammed Nur die me in Gaziantep ineens een foto van het lijk van zijn broer laat zien.

Natuurlijk weten we dat er al drie jaar een oorlog in Syrië aan de gang is. Bloedig, complex en triest. De grote aantallen doden, de vluchtelingen blijven droge statistieken.  Maar met elke ontmoeting kwam Syrië dichterbij. Niet eerder heb ik me gerealiseerd wat een oorlog, wat vluchten echt is. Wat zou ik doen wanneer het dode lichaam van mijn man op de stoep wordt gelegd? Wanneer ik met mijn twee dochters van drie en vier jaar alles achter moet laten? Wat zou ik doen wanneer zorgen over werk, kinderen en vakantie plaats maken voor overleven? Ik weet het niet en ik hoop er nooit achter te komen. Maar wanneer het gebeurt, hoop ik wel dat er iemand luistert.

Zie! Fort europa
-------------------------

Fort Europa is een productie van De Persdienst (Wegener Media B.V.)
Tekst en research: Jessica Maas
Coördinatie en internet: Peter Schong
Grafisch ontwerp: Jos Diender, Mark Reijntjens, Ruud Willems
Buitenlandredactie: Bob van Huët
Fotografie: Yoram van de Velde (Turkije, Nederland), Georgi Kozhuharov (Bulgarije), Hollandse Hoogte, Thinkstock
Video: Agata Skowronek, Jessica Maas, Rafik Koushna, Daniela Campo
Eindredactie: Marcha van Schijndel


-- 
Correspondent Turkey

Geen opmerkingen:

Een reactie posten