woensdag 12 maart 2014

Woedend Turkije

Turkse woede laait op na dood van Berkin (15)

ISTANBUL -  Woedende demonstranten, traangas, huilende moeders. De dood van de 15-jarige Berkin Elvan zet de gemoederen op scherp in Turkije. De jongen overleed dinsdagochtend na 269 dagen in coma te hebben gelegen. Berkin kreeg in juni bij de protesten in Istanbul een traangascapsule tegen het hoofd en groeide in uit tot een nationaal symbool van het politiegeweld van afgelopen zomer.


Protesten door heel TurkijeDe jongen nam geen deel aan de demonstraties, maar ging een brood halen toen hij tegen het hoofd werd geraakt. Zijn dood brengt het aantal slachtoffers van de Geziprotesten op acht. De protesten die eind mei begonnen met een kleine demonstratie tegen de kap van bomen in een park in Istanbul, groeiden uit tot een massale opstand tegen het regime van premier Erdogan.

,, Allah heeft mijn zoon niet weggenomen, het was Tayyip Erdogan’’, verklaarde moeder Gülsüm Elvan voor het ziekenhuis, waar familie en vrienden van de familie een wake hielden. Later komt het dichtbij het ziekenhuis tot een aanvaring met de politie. De politie grijpt hard - met traangas - in. Een man wordt met hoofdwond het ziekenhuis ingebracht

De woede en het verdriet zijn groot. Op internet duiken foto’s op van een lachende Berkin in de schoolbanken,spelend op straat.Op universiteiten door het hele land protesteren studenten. Lessen worden stilgelegd. In Ankara start een man met een brood voor zich  en het bord ‘Ik ben Berkin’ een spontaan stil protest. Zijn actie doet volgen. In meer steden groeit het ‘stil protest’. Oproepen voor nieuwe demonstraties ‘Wie nu niet spreekt, moet voor altijd zwijgen’’, gaan rond. 

President Abdullah Gül, die maandag contact met de familie Elvan opnam, sprak gisteren ook zijn condoleances uit en maande het land kalm te blijven. Human Right Watch roept de Turkse overheid op de betreffende agenten snel te vervolgen. ,,Politiegeweld is aan de orde van de dag in Turkije, agenten komen daar mee weg.’’ aldus de verklaring. Volgens de organisatie moet er een einde komen aan die straffeloosheid en verdient de familie Elvin gerechtigheid.

De dood van de jongen komt op een moment dat de regering - drie weken voor de regionale verkiezingen -  verwikkeld is een groeiend corruptieschandaal. Wekelijks duiken er nieuwe geluidstapes op die de regering - met name premier Erdogan zelf  - in verleden brengen. Erdogan die mediabazen de les leest, die zijn zoon Bilal opdracht geeft zwart geld te verbergen. Het maakt de woede van veel Turken alleen maar groter.  De protesten deze zomer waren al gericht tegen zijn autoritaire stijl en de Turkse leider heeft zijn greep de laatste maanden op de samenleving alleen maar verstevigd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten