zaterdag 22 maart 2014

Twitter Turken laten zich de mond niet snoeren

Turkse Twitterblokkade

Premier Erdogan moet nu helemaal een hekel hebben aan het blauwe Twittervogeltje. De man die Twitter probeerte te verbieden was gisteren op internet een geliefd doelwit van spot. De blokkade van de populaire website in Turkije van kracht sinds gisternacht, heeft maar weinig effect. De website is nog vrij eenvoudig te bereiken en Turken blijven massaal twitteren. Zelfs President Gül.

Niet bepaald de bedoeling van de premier die donderdag al verkondigde de sociale microblogsite uit te willen  roeien. ,,Het kan me niet schelen wat de internationale gemeenschap vindt. Iedereen zal getuige zijn van macht van de Turkse republiek’’, aldus Erdogan. Maar het platleggen van Twitter blijkt zo eenvoudig niet. ,,Hij heeft de macht van ons, van het internet totaal onderschat. Dit had hij niet verwacht’’, zegt Ahmet Sabanci, internetactivist en  lid van de Alternatieve Informatics Associatie. Ook de reactie van president Gül die eveneens Twitter slaagde te bereiken en via een Tweet de wereld liet weten het niet eens te zijn met de blokkade, zal Erdogan weinig vrolijk hebben gestemd.

Erdogan begon deze zomer zijn kruistocht tegen sociale media, tegen internet gestart  Mede dankzij Twitter en Facebook groeide demonstraties in juni uit tot een nationale opstand tegen de regering. Toen al noemde hij Twitter ‘een bedreiging voor de samenleving’. Het was een voorbode voor wat komen ging.

De haat voor de sociale media is de afgelopen maanden alleen nog maar verder gegroeid. Zeker nu de AKP is verwikkeld is een corruptieschandaal, dat zich uitstrekt tot de partij en Erdogan’s familie. Keer op keer duiken belastende geluidsopnames op internet op.  Een tape waarin Erdogan zijn zoon vraagt zwart geld te verbergen, schokte vorige maand het land. Volgens Erdogan zijn alle aantijgingen vals, gemonteerd en het werk van de oude bondgenoot Fethullah Gülen, invloedrijke islamitische prediker.

Erdogan en Gülen zijn al weken in een oplopende machtsstrijd verwikkelend en het gaat er hard aan toe. Media van beide kampen gooien met modder en de beschuldigingen vliegen over en weer. Er gaan nu al geruchten rond over een nieuwe onthulling die Erdogan volgende week tot aftreden zal dwingen. Aan speculaties geen gebrek: Nog meer corruptie of duikt er een sekstape met de premier in de hoofdrol op? Alles kan in de Turkse politiek. Oppositieleider Deniz Baykal moest vier jaar geleden ook het veld ruimen na het opduiken van een comprimerend filmpje.

Het zijn in ieder geval geluiden die Erdogan, zeven dagen voor de lokale verkiezingen, steeds verder in de hoek drijven en die hem met de dag megalomaner maken. De verkiezingen worden door velen uitgelegd als de ultieme test voor de AKP. Zakt de partij onder de veertig procent? Of blijven de aanhangers Erdogan - ondanks alle schandalen van de laatste tijd - trouw?

Erdogan maakt met zijn Twitterblokkade  in ieder geval weinig vrienden in het buitenland. Eurocommissaris Neelie Kroes noemde de actie ‘ongegrond, zinloos en laf’.  En ook uit Washington klonken al verontrustte geluiden. Volgens Human Right Watch is dit een fundamentele dreun voor de vrijheid van meningsuiting die opnieuw laat zien dat de democratie in Turkije achteruit holt.  Internetactivist Sabanci vreest bovendien dat het niet bij Twitter blijft. ,,YouTube is het volgende slachtoffer.’’
-------------------------------------

Geen opmerkingen:

Een reactie posten