donderdag 13 maart 2014

Turkije huilt met een brood in de lucht

Turken rouwen massaal om Berkin Elvan
,,We zijn allemaal Berkin’’, klonk het gisteren luid bij de begrafenis van Berkin Elvan in Istanbul. De begrafenis van de 15-jarige jongen die dinsdagochtend na 269 dagen coma overleed, is uitgegroeid de grootste protesten in Istanbul sinds afgelopen zomer. Een protest tegen politiegeweld, tegen de straffeloosheid en tegen premier Erdogan.


Huilend of schreeuwend. Met een brood of een afbeelding van Berkin in de lucht. De dood van de jongen die deze zomer een brood ging halen en een traansgascapsule tegen zijn hoofd kreeg, raakt Turkije diep. Een enorme menigte volgt de kist - bedolven met bloemen - door de straten van Istanbul. De mensenmassa legt het verkeer in de miljoenenstad plat, een snelweg wordt afgesloten. ,,Moordenaars AKP, Moordenaars Politie’’, klinkt het. ,,Het was niet Allah die mijn zoon heeft weggenomen, maar Tayyip Erdogan’’, zei Gulsum Elvan, dinsdag na het overlijden van haar zoon al.


Het was deze zomer ook het politiegeweld dat velen de straat opdreef. Een klein protest tegen de kap van bomen in het Gezipark in Istanbul groeide toen uit tot een ongekende opstand tegen de regering. 

De woede van de Turken is sindsdien allesbehalve gezakt. Integendeel. Het corruptieschandaal, de tapes met Erdogan in de hoofdrol, de verscherpte internetwetgeving, de chaos bij justitie: het maakt de Turken nog kwader.


Premier Erdogan repte - op verkiezingscampagne in Siirt - vandaag niet over de dood van de jongen. Dat deed voormalig minister Egemen Bagis van Europese Zaken wel. In een tweet beschuldigde hij demonstranten van 'necrofilie'. Na een storm van geschokte en woedende reacties verwijderde hij de tweet.


Het antwoord van de politie op de protesten blijft hetzelfde. Traangas en waterkanonnen. In Ankara en Izmir zouden ook rubberen kogels worden afgeschoten. Na afloop van de begrafenis Istanbul vlogen de eerste traangascaspules al in de lucht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten