maandag 17 maart 2014

Onverwachte vrijlatingen

Turkse machtsstrijd zorgt voor onverwachte vrijlatingenISTANBUL - Oud-legerbaas Ilker Basbug, journalist Tuncay Ozkan en Emre Gunaydin, tegen wie levenslang was geeist wegens de brute moord op drie christenen. Alle drie kwamen ze onverwacht vrij. Het gevolg van de machtstrijd tussen de Turkse regering en de Gulen Beweging.

Het zijn nu bekende taferelen. Vrijgelaten mannen die na jaren in de cel, huilende familieleden in de armen vallen. Velen zullen nog volgen is de verwachting. Maar niet alle vrijlatingen worden toegejuicht.

Het feit dat de vijf verdachten in de Malatyamoordzaak ook weer vrij rond lopen, stuit op veel onbegrip. De mannen worden verdacht van de moorden op de Duitse zendeling Tilman Geske en pastor Necati Aydin en Ugur Yüskel in april 2007 in Malatya. De drie slachtoffers werden vastgebonden, urenlang gemarteld en de keel doorgesneden. De moorden schokten Turkije en de rest van de wereld.

Maar veel is sindsdien veranderd. Erdogan bevindt zich in de moeilijkste periode van zijn politieke carrière. Hij is verwikkelend in een machtsstrijd met de invloedrijke prediker Fethullah Gülen, zijn oude bondgenoot.

Het was Gülen, met veel volgers binnen justitie, die de AKP heeft geholpen de macht van het leger te breken. In de zaak Ergenekon werden tientallen legerofficieren, journalisten, academici opgepakt voor het beramen van coups tegen de regering. Ook zou de Ergenekon-bende achter een groot aantal schimmige zaken zitten, onder meer ook de moord op de Armeens-Turkse journalist Hrant Din en de moorden in Malatya. Veel mensen waren hoopvol, eindelijk zou afgerekend worden met de zwarte pagina’s uit het verleden, met de diepe staat. Maar die hoop verdween snel. De vele vormfouten, slechte bewijsvoering van de speciale rechtbanken kreeg veel kritiek.

Die kritiek komt nu ook van de regering, die in allerijl een einde aan de ‘parallelle macht’ van Gülen wil maken. De speciale rechtbanken zijn opgeheven en het lange, veel bekritiseerde,  voorarrest voor terreurverdachten is van tien jaar tot vijf jaar teruggebracht. Met als gevolg de vele vrijlatingen. ,,Met democratisering heeft dit alles niets te maken’’, zegt advocaat en mensenrechtenactivist Orhan Kemal Cengiz. Volgens hem is de regering alleen maar bezig ‘haar hachje’ te redden. ,,De AKP zit in het nauw. Ze willen nu laten zien dat ze zelf - net als de Ergenekon-verdachten - een slachtoffer zijn van Gülen. Ze hebben nieuwe bondgenoten nodig.’’

De regering hoopt, volgens de advocaat, zo drie weken voor de verkiezingen goodwill te kweken binnen seculiere kring. Het feit dat door de nieuwe wet ook de verdachten in de Malatayaproces vrij komen noemt Cengiz,  een van de advocaten in de zaak, ‘bijkomende schade.’ ,,Dat nemen ze op de koop toe. Dit is een puur politieke beslissing.’’ Het feit dat de rechter deze week de vrijlating van honderden Koerden die ook al langer dan vijf jaar vast zitten, afwees, zegt volgens Cengiz voldoende. ,,Het heeft met rechtsorde niets van doen.’’
---------------

Geen opmerkingen:

Een reactie posten