woensdag 5 februari 2014

De liefde voor internet is voorbij

Erdogan houdt niet van internet

Een politicus die zijn kritische vragen over corruptie onmiddellijk van zijn website moet halen? Een audiosite die ineens uit de lucht wordt gehaald omdat er opnames opduiken van Erdogan’s zoon betrokken bij louche deals? Erodgan hield al niet van internet en deze dagen is de liefde helemaal over.

,,We worden net als China’’, waarschuwt internetactivist Ahmed Sabanci, lid van de Alternatieve Informatics Associatie.  Deze dagen neemt het Turkse parlement een besluit over de nieuwe omstreden internetwetgeving. De wet gaat ver. Een website kan binnen vier uur uit de lucht worden gehaald door de internetautoriteit. Een uitspraak van de rechter is niet meer nodig. Ook worden alle providers verplicht het surfgedrag van hun klanten twee jaar vast te leggen. Dat alles in een land waar al bijna 40.000 websites zijn geblokkeerd. Eerder gingen populaire websites als YouTube en - een maand geleden Vimeo- al op zwart. Vorig jaar diende Turkije maar liefst 1600 ‘verwijder-verzoeken’ bij zoekmachine Google in.  Sabanci: ,,Maar dit alles gaat de overheid niet ver genoeg. Het corruptieschandaal heeft dit wetsvoorstel nog verder versneld.’’ Erdogan riep vorig jaar al - na de Geziprotesten - dat sociale media een bedreiging waren voor de maatschapij.

Dat was voor 17 december. Een groot aantal ondernemers met nauwe banden bij de regering en zonen van inmiddels afgetreden ministers werd toen opgepakt. Volgens premier Erdogan is er geen sprake van corruptie, maar een complot tegen zijn regering. Aanklagers en honderden politie-agenten en ambtenaren zijn overgeplaatst en die stoelendans is nog niet ten einde. Ondertussen duiken keer op keer nieuwe corruptieclaims op.

Hoe gevoelig die zaken - twee maanden voor de regionale verkiezingen -  liggen, ondervond ook parlementariĆ«r Umut Oran van oppositiepartij CHP. Hij stelde vorige week schriftelijke vragen aan het kabinet over de verkoop van een mediabedrijf en de bemoeienis van Erdogan, diens jongste zoon Bilal een aantal ondernemers en ministers daarmee, op internet gaan geluidsopnames rond over deze deal.

De vragen publiceerde Oran op zijn persoonlijke website. Niet veel later ontving de politicus bericht van de Turkse internetwaakhond met de opdracht de vragen van zijn website te halen. Ook nieuws websites die de CHP-vragen hadden gepubliceerd kregen hetzelfde ‘bevel’.  ,,Te gek voor woorden. Het is mijn taak juist om vragen te stellen en deze vragen zijn openbaar’’, stelt CHP’er Oran. Volgens hem is dit alles nog maar een voorproefje. ,,Dit laat zien wat er kan gebeuren wanneer deze wet wordt goedgekeurd. Internet vrijheid is een belangrijk onderdeel van de vrijheidvan meningsuiting. We zien wat daar mee gebeurd in dit land. Maar ik geloof in onze natie. Dictators overwinnen niet.’’

Turkije ligt al onder het vuur wat betreft persvriiheid. Freedom House, een Amerikaanse organisatie, kwam maandag nog met een vernietigend rapport over Turkije, waar meer journalisten dan elders ter wereld vast zitten. ,,De media staan onder enorme druk van de regering en ook de regering breidt nu de aanvallen uit naar andere instituten. De crisis in de Turkse democratie is geen toekomstig probleem meer’’, waarschuwde voorzitter David Kramer.
Of die waarschuwingen effect hebben? Activist Sabanci is somber. ,,Veel parlementariĆ«rs hebben geen idee waar deze wetgeving precies over gaat. Zij stemmen gewoon voor.’’
-----------------------------------------

Geen opmerkingen:

Een reactie posten