vrijdag 24 januari 2014

Vrienden van Gouden Dageraad op Cyrpus

Extreem-rechts op Cyprus groeit door crisis


,,Ze hebben ik-weet-niet-hoeveel kinderen en werken doen ze niet.’’ De minachting klinkt door in zijn stem. Giadis, medewerker van een reisbureau in Cyprus, heeft het over migranten. Illegalen, zoals hij ze consequent noemt. Ze moeten allemaal van het eiland af. Liever vandaag dan morgen. Door hen is de crisis in zijn land alleen maar nog groter geworden.

De 29-jarige Griekse Cyprioot is actief lid van het extreem-rechtse ELAM.  De partij staat bekend om de militante demonstraties tegen ‘buitenlanders’, tegen de Turkse bezetting van Noord-Cyprus en is berucht vanwege de nauwe banden met de neonazi’s in Athene. Ergens ver weg droomt de partij nog steeds van de Enosis, de eenwording met Griekenland.

In een kantoortje in Limasol - vol met vlaggen - praten de leden over de crisis, ambities en de vrienden in Griekenland.  Ze hopen het succes van Gouden Dageraad in Griekenland - dat vorig jaar in een klap zeven procent van de stemmen haalden- te herhalen. Dat Nikos Mihaloliakos, de leider van Gouden Dageraad, vast zit op verdenking van de oprichting van een criminele organisatie, wordt hier weggewuifd. Een politiek proces en niet anders, zegt Stratos Karanikola. ,,Misschien groeit de druk in Cyprus ons ook wanneer we groter worden.’

De aanhang groeit in ieder geval, klinkt het in het kantoortje. Vooral onder jongeren. Op een aantal universiteiten is de partij ook vertegenwoordigd in de studentenraad.,,Jonge mensen zien hun land totaal de verkeerde kant op gaan. De politici beschermen alleen maar de banken, niet het volk’’, zegt Giadis. Aan de muur een enorme vlag van Gouden Dageraad, met in goud het op een hakenkruis lijkende symbool van de partij.

De crisis op het eiland doet het racisme groeien, zegt activist Doros Polykarpou van Kisa, een organisatie die zich inzet voor migranten. De ellende onder de Griek Cyprioten is groot. De werkloosheid is inmiddels gestegen naar 17 procent, drie keer zoveel als in 2011. Steeds meer bedrijven gaan over de kop. Veel medeleven voor de migranten is er niet meer over.
Eigen volk eerst, klinkt het in Cyprus. En niet alleen bij extreemrechts.

,,De vraag is of dit racisme of zich dat ook gaat vertalen in meer stemmen voor ELAM, maar ik vrees van wel’’, zegt Polykarpou. Hij wijst er op dat ook het politiegeweld tegen migranten is toegenomen.,Of die agenten ook aanhangers zijn van ELAM? De huidige sfeer biedt in ieder gevoel een goede voedingsbodem.’’ En ook de aartsbisschop van Cyprus heeft zich al meerdere malen positief uitgelaten over de ‘jongens van ELAM’.

De extreem-rechtse partij werpt zich graag als redder op van Cyprus. De partij deelt sinds een paar maanden ook hulpgoederen uit. Uiteraard alleen voor ‘echte Griek Cyprioten’. Van geweld houdt de partij zich verre’’, zegt Stratos (49). ,,We zijn geen criminele organisaties zoals we vaak worden afgeschilderd, maar een politieke partij.’’  Giadis voegt toe: ,,We slaan geen buitenlanders in elkaar. Dat is allemaal zwarte propaganda. Ik ben een nationalist, maar dat is een vies woord geworden in Europa.’’  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten