donderdag 9 januari 2014

Hoop voor Turks leger


Dansende olifanten geven Turkse pasja’s hoopISTANBUL (DPD) -   Hoop? De zussen Nil (39) en Burcu Kutluk (35) durven het woord bijna niet uit te spreken. Komt er einde aan de nachtmerrie die al drie jaar duurt? ,,Wie weet staat mijn vader volgende week ineens buiten’, zegt Burcu in een cafeetje in Istanbul. De families van veroordeelde militairen volgen de rel tussen Erdogan en de Gülen Beweging met ingehouden adem.

Morgen gaan de zussen weer naar Silviri toe, tachtig kilometer verder.  Wekelijks bezoeken ze de zwaar beveiligde gevangenis waar vader Deniz Kutluk, gepensioneerd marine-admiraal, al bijna drie jaar vast zit. In februari 2011 werd hij samen met tientallen andere officieren opgepakt. Het was het begin van de beruchte Sloophamer-zaak. In september 2012 werden bijna 300 officieren veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor het beramen van een coup tegen de AKP-regering. Kutluk kreeg achttien jaar. Burcu: ,,Ik kon het niet geloven. Er was geen enkel bewijs. Ik ging door het lint, mijn moeder sprong boven op me, bang dat ik ook gearresteerd zou worden.’’

De zaak was een enorme breuk met het verleden. De pasja's van het Turkse leger, dat tot vier keer toe een coup pleegden, behoorden juist tot de onschendbaren van de republiek. Met eigen rechtbanken en privileges. Onder het regime van de AKP, met processen als Ergenekon en Sloophamer, werd het leger gekortwiekt. Kritiek was er ook. Advocaten, academici spraken schande over de klungelige aanklacht, over gefabriceerde bewijzen in de coupzaken.

Het was publiek geheim in Turkije dat de Gülen Beweging, met aanhangers bij justitie en politie, een grote rol speelde bij de neergang van het leger. Vorig jaar stelde een werkgroep van de VN dat het Sloophamerproces in strijd was met het internationaal recht. Maar zonder gevolgen. In september werd oud-legerbaas Ilker Basbug nog tot levenslang veroordeeld.

Maar dat was vóór dat Erdogan en Fethullah Gülen, de invloedrijke geestelijke, elkaar de oorlog verklaarden. Vóór het corruptieschandaal, volgens velen aan het licht gebracht door Gülen, waarbij een groot aantal ondernemers met nauwe banden bij de AKP werden opgepakt. Vóór de heksenjacht op Gülenisten, waardoor honderden politie-officieren, ambtenaren en aanklagers werden vervangen. Het plan- dinsdagavond ingediend -om de regering meer zeggenschap bij de benoeming van rechters en officieren van justitie is een van de laatste wraakacties. Kortom: Dat was allemaal voor de huidige chaos.

Uitspraken van Erdogan over ‘de parallelle staat’, ‘over de bende bij justitie’, worden bij de officieren in de gevangenis goed ontvangen. Het zijn deze uitspraken die Turkse legerleiding al om een herziening van de coupzaken deed vragen. Zaterdag kwam hiervoor al het groene licht van Erdogan: De officieren hebben recht op een nieuw proces.  Dochter Burcu: ,,Onze vaders zijn het slachtoffer geworden van een smerig spel. Maar ik hoop dat de rechtsorde weer snel terug keert.’’

Olifanten dansen, het gras verpletterd’ luidt een Turks gezegde, nu in zwang is om de strijd tussen Erdogan en Gülen te beschrijven. Voor de Turkse pasja’s geeft de dans van deze nieuwe vijanden juist hoop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten