vrijdag 6 december 2013

Visa's en migranten

Turkije en Brussel sluiten ‘historische’ deal over illegalen en visa’s

Turken hebben binnen 3 jaar geen visa meer nodig om naar Europa te komen, in ruil daarvoor neemt Turkije illegale migranten die via Turkije Europa bereiken terug. Een ‘historische deal’ met uiteenlopende gevolgen.

Het is al jaren een bron van ergernis van vele Turken. Als enige kandidaat-lidstaat van de EU hebben ze een visa nodig bij een bezoek aan Europa. Een tijdrovende klus met een flinke papierenwinkel. Regelmatig wordt - zonder opgaaf van reden - Turken die voor zaken, studie of familiebezoek naar Europa willen gaan, een visa geweigerd. Brussel hield echter, uit angst voor een Turkse invasie, strikt vast aan de visa-verplichting. Maar daar komt nu verandering in.
Woensdag maakte de minister van buitenlandse zaken Ahmed Davutoglu in Brussel opgetogen bekend dat binnen drie jaar de visa’s  worden opgegeven. ,,Terecht’’, zegt Gerald Knaus, directeur van het European Stability Initiative, een denktank voor Zuidoost-Europa en het EU-uitbreidingsproces..,,Er is nog steeds scepsis in Europa. Maar mensen moeten zich realiseren dat het BNP van Turkije hoger is dan alle Balkanlanden. Van een massale toestroom zal geen sprake zijn.’’ Volgens Knaus is de deal ook goed voor het vastgelopen toetredingsproces.,,Dit geeft Turken weer vertrouwen in de EU.’’

Maar de Turken krijgen de visa's niets voor niets. Ankara heeft op zijn beurt afgesproken illegale migranten die via Turkije Europa bereiken terug te nemen. Volgens Frontex, het agentschap dat de grenzen  van de EU bewaakt, kwamen in 2012 minstens 72.000 mensen illegaal over zee en land de EU in. De route via Turkije naar Griekenland is favoriet. De deal zal als gevolg hebben dat Turkije haar grenzen beter gaat bewaken en daar is het Brussel om te doen. Directeur Knaus verwacht echter niet dat Turkije overspoelt zal worden met teruggestuurde illegalen. De meeste EU-landen sturen mensen eerder terug naar het land van herkomst en niet naar een transitland, zo leert ervaring in andere landen.

Maar niet iedereen in Turkije is optimistisch. Piril Ercoban van Multici-Der in İzmir, een organisatie die zich inzet voor migranten, vreest de gevolgen van ‘dit oneerbare plan’. Ze vertelt over Griekenland dat nu al migranten terugstuurt zonder hen de kans geven een asielaanvraag te doen. ,,Niemand denkt aan het menselijk leed dat hier achter schuil gaat. Grenzen bewaken kan, maar mensen op de vlucht vinden altijd wel weer een nieuwe, vaak gevaarlijkere, weg.’’  Fort Europa is met deze deal groter geworden, zegt Ercoban ,,Visa-vrij reizen is mooi, maar tegen welke prijs?''

1 opmerking:

  1. Hoi Jessica, leuke blogsite! Ik heb zelf twee jaar in Turkije gewoond en ben nog altijd geïnteresseerd in wat er zich daar afspeelt. Jammer alleen van de taalfouten in je bericht. In het Nederlands hebben we het over een visum of het meervoud visa (visums mag ook). "Papierenwinkel" of bedoelde je "papierwinkel"? En "niets voor niets" of "niet voor niets"? Dat kan beter. Verder: vooral zo doorgaan! ;)

    BeantwoordenVerwijderen