woensdag 13 november 2013

Vogelvrije studenten

Jachtseizoen op Turkse studenten geopend


DIYARBAKIR - Zes agenten vielen, net na middernacht, bij een studentenhuis in Manisa, een stad in West-Turkije, binnen. De drie studentes hadden twee vrienden over de vloer. Ze kregen allemaal een boete van 24 euro voor het geven van overlast. Driehonderd kilometer verderop in Afyonkarahisar vroegen agenten studenten in cafés om hun identeitsbewijs én adres.

Er zijn maar weinig Turken geloven dat deze incidenten toeval zijn. Nog geen week geleden opende premier Erdogan zelf de‘ jacht’ op de studenten met zijn tirade tegen gemengde studentenhuizen. De premier vindt het maar niets dat jonge vrouwen en mannen onder een dak slapen. Het druist is tegen de ‘normen en waarden’ van ons land. ,,Niemand weet wat er zich daar afspeelt. Ouders klagen, het is onze plicht om onze jongeren te schermen’’, aldus Erdogan, die lokale gouverneurs op riep in actie te komen. In een land waar Erdogan’s wil wet is geworden, hoeft hij dat geen twee keer te zeggen.

Velen verbazen zich over de ophef.  De meeste studentenhuizen zijn niet eens gemengd en een groot probleem is het allerminst. Volgens Muammer Güler, minister van binnenlandse zaken, worden de studentencomplexen echter terecht aangepakt. Daags na de uitspraken van de premier verklaarde hij dat de studentenhuizen een bolwerk zijn terroristische en illegale praktijken als prostitutie.

Op de campus van Dicle Universiteit in Diyarbakir geen verbazing over het debat dat heel het land bezig houdt.  Twee jaar geleden werd de segegratie op de campus hier al doorgevoerd.,,Toen was ons studentencomplex gemengd, daarna zijn - ondanks onze protesten - de jongens naar het centrum overgeplaatst’’, vertelt de 21-jarige studente Sevgi. Onbegrijpelijk, vind ze. ,,We sliepen niet eens in hetzelfde gebouw. En als een jong stel sex wil hebben, dan gebeurt dat toch wel.’’ En daar blijft het niet bij. Ook de zomerkampen zijn niet meer gemengd. Filosofiestudent Serhat (30) waarschuwt. ,,Over twee jaar zijn de kantines gescheiden.’’

Beide studenten vrezen de gevolgen van Erdogan’s woorden. Niet alleen zal de politie nu harder optreden tegen studenten, maar ook families gaan zich meer zorgen maken. ,,Ook mijn ouders. Erdogan plant vreemde ideeën in hun hoofd.’’ Serhat vreest het ouders zelfs zal weerhouden hun dochter naar de universiteit te sturen. ,,Dit werkt bovendien zaken als eerwraak alleen maar in de hand.’’

Het nieuwe debat voert de druk op studenten weer verder op, klinkt het. Een direct gevolg van het Geziprotest van afgelopen zomer. Een kleine demonstratie tegen kap van de bomen in een park in Istanbul groeide uit tot een massaal protest tegen de groeiende bemoeizucht van premier Erdogan, die eerder ook te keer ging tegen abortus en alcohol. Serhat: ,,Er waren heel veel jongeren bij die protesten en kritische jeugd daar is Erdogan bang voor.’’ En dat in een land waar al honderden studenten - verdacht lid te zijn van een terreurorganisatie, vast zitten. De nieuwe regels van het Hoger Onderwijs Orgaan zijn weinig geruststellend. Sinds vorige week is het studenten verboden - zonder toestemming van de universiteit - posters op te hangen of te folderen, studenten die deelnemen aan ‘illegale protesten’ kunnen voor twee maanden worden geschorst, studenten tegen wie een gerechtelijk onderzoek loopt, zijn een jaar lang niet meer welkom op de campus.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Geen opmerkingen:

Een reactie posten