maandag 25 november 2013

Rel tussen Egypte en Turkije

Relaties Egypte en Turkije op vriespunt

Door onze correspondent Jessica Maas

Vier vingers in de lucht. Hét symbool waarmee steun wordt betuigd  Moslim Broederschap in Egypte. Dat was het niet mis te verstane antwoord van de Turkse premier Erdogan zaterdag op de hoogoplopende diplomatieke rel met Egypte.  

Dit weekend stuurde Caïro de Turkse ambassadeur het land uit, Ankara deed op zijn beurt hetzelfde met zijn Egyptische collega. Sinds het gedwongen vertrek van de Egyptische president Morsi zijn relaties tussen de twee landen al maanden erg gespannen. Erdogan, die met het vertrek van Morsi, een belangrijke bondgenoot, zag gaan, was een van de felste tegenstanders van de staatsgreep van het leger.

Vorige week riep Ankara opnieuw op tot de vrijlating van Morsi en daarmee was de maat voor Caïro vol. Turkije moet zich met zijn eigen zaken bemoeien en ophouden ‘ontmoetingen van groepen te ondersteunen die het land willen destabiliseren’, was de boodschap Egyptische woordvoerder van buitenlandse zaken. Impliciet verwijzend naar het Moslim Broederschap.

De woorden maken weinig indruk op premier Erdogan, die zaterdag veelzeggend weer vier vingers in de lucht stak. Rabia verwijst naar het bloedbad onder Morsi-aanhangers bij de Rabia Al-Adawiya moskee in augustus in Caïro. ,,Ik zal nooit respect hebben voor hen die aan de macht zijn gekomen door een militaire coup’’, aldus de premier.

Turkije heeft na de val van de Egyptische bondgenoot maar weinig vrienden meer over. Tot twee jaar terug zag Turkije zich nog als leider van de regio, maar de oorlog in Syrië en de steun aan de soennitische oppositie, bracht daar radicaal verandering in. De soennie-focus zette veel kwaad bloed in het sjiitische Teheran. Ankara slaat nu - om de schade te beperken - een meer gematigde toon aan. Een toon die niet echt bij de explosieve Erdogan past.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten