vrijdag 1 november 2013

Het hoofddoekje als winnaar

Hoofddoeken in het Turkse parlementVeel mobieltjes en een enkele I-pad schoten de lucht in. Politici in het Turkse parlement konden zich gisterenmiddag niet bedwingen en maakten toch snel een foto. De vier vrouwelijke parlementariërs met hoofddoek moésten worden vastgelegd. Een historische moment in een land waar weinig zo gevoelig ligt als de hoofddoek.

Hoe anders was de reactie in mei 1999 geleden. Toen betrad de gehoofddoekte Merve Kavakci van de Partij van de Deugd, een van de voorgangers van de regerende AKP, ook het parlement en zorgde voor een grote rel. ,,Ga weg, ga weg’’ scandeerde toen de halve zaal, hard op de tafels roffelend. De dertigjarige Kavakci werd hardhandig buiten het parlement gezet, uit de politiek verbannen en verloor haar burgerschap.

Gisteren niets van dat al. Geen boegeroep of geroffel. Ook de Koerdische BDP en de nationalistische MHP heetten het viertal welkom. Alleen de CHP, de grootste oppositiepartij, uitte felle kritiek. CHP’er Dilek Akagun Yilmaz droeg uit protest een T-shirt met de afbeelding van Mustafa Kemal Atatürk, de eerste president van Turkije. Voor veel Kemalisten is de hoofddoek hét symbool van de politieke islam en in strijd met de seculiere erfenis van Atatürk.

Maar de kemalisten van weleer hebben niet veel meer in de melk te brokkelen in het huidige Turkije. De afgelopen elf jaar onder het bewind van islamitische AKP-regering van premier Erdogan is veel veranderd. Met het hoofddoekje als winnaar.  

Zo zijn sinds twee jaar studentes met hoofddoek welkom op de universiteiten en hoeven ze hoeven niet langer hun haren te verstoppen onder een pruik of voor studie naar het buitenland uit te wijken. Advocaten met hoofddoek kunnen sinds dit jaar ook de rechtszaal in. En eind september kondigde Erdogan aan dat er ook een einde komt aan het hoofdoekverbod voor ambtenaren.

Niet vreemd dat de regerende AKP nu de tijd rijp vond om de vier gehoofddoekte partijleden het parlement in te sturen. Alle vier zitten al langer in het parlement maar hebben onlangs besloten om nu de hoofddoek te dragen. Geen onverstandige zet met het oog op de gemeenteverkiezingen maart volgend jaar. Bij de vorige verkiezingen in 2011 besloot de AKP nog geen gehoofddoekt lid kandidaat te stellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten