woensdag 9 oktober 2013

Spanningen over Chinees afweersysteem

Navo-lid Turkije wil Chinees afweersysteem

ISTANBUL - Scheve gezichten in Washington en op het Navo-hoofdkwartier in Brussel. Het plan van Navobondgenoot Turkije om samen met een Chinese producent een nieuw raketafweersysteem te bouwen, valt helemaal niet goed bij de partners in het Westen.

Aan de grens met Syrië staan sinds begin dit jaar Nederlandse, Duitse en Amerikaanse partriotrakketen. Een Navo-operatie, de patriots moeten de Turkse steden beschermen tegen een mogelijke aanval uit Syrië. Voor het eind van het jaar moet het Nederlandse parlement beslissen over verlenging van de missie.

De verbazing was dan ook groot toen Ankara onlangs bekend dat maakte met Chinezen in zee te willen gaan, daarmee Amerikaanse en Europese spelers passerend.

De zorgen van de Westerse bondgenoten zijn niet vreemd. Het Chinese systeem zou niet aan sluiten bij het al bestaande Navo-materieel. Bovendien willen Brussel en Washington absoluut geen gevoelige data met de Chinezen delen. Daar komt bij dat de Chinese producent CPMIEC op de Amerikaanse zwarte lijst staat, het bedrijf heeft eerder - ondanks de Amerikaanse sancties - samengewerkt met Iran en Noord-Korea. Volgens experts van denktank Edam in Istanbul, dat maandag met een rapport over de kwestie kwam, zal het Chinese afweersysteem niet te integreren zijn met radarsysteem van de Navo, wat het risico op ‘friendly fire’-ongelukken groot maken.

Ankara heeft echter voornamelijk naar het eigen belang gekeken. Zo zijn de Chinezen stukken goedkoper dan de Europese en Amerikaanse concurrenten en het bedrijf
is daarnaast bereid om technologische kennis te delen en het afweerssyteem samen met Turkije te bouwen. Ook de bouw van een technopark in Istanbul zou bij de deal horen. Dit past precies in de ambities van de regering Erdogan die de nationale defensie-industrie verder wil ontwikkelen. De kennis die het met het Chinese afweersysteem in huis haalt, is daarom zeer welkom.  ,,Maar de keus voor het Chinese systeem komt voor een hoge politieke prijs’’, stellen de Edam-onderzoekers. Met de keus voor een Chinees systeem dringt de oude vraag - Richt Turkije zich op het Oosten? - weer op.

Of Turkije onder de Amerikaanse en Europese druk gaat bezwijken, moet nu blijken. De diplomatie draait overuren. Uit Ankara zelf komen tegengestelde geluiden. Staatssecretaris Murad Bayar wuift de Westerse bezwaren weg, volgens hem is het systeem wel degelijk te verenigen met het Navo-materieel en is de zaak zo goed als rond, maar president Abdullah Gül stelde daarentegen dat de keuze voor de Chinezen nog niet definitief is
-------------------------------------------

Geen opmerkingen:

Een reactie posten