zaterdag 26 oktober 2013

Geen plaats voor al te heikele kwesties..


Nederlandse politici uiterst mild na werkbezoek Turkije

 Geen harde woorden, geen vuisten op tafel. De zeven Nederlandse parlementariërs die afgelopen week Turkije bezochten, bleven gisteren aan het eind van hun bezoek opvallend mild in hun oordeel. Opvallend omdat er nogal wat kwesties spelen die de relaties tussen Turkije en Nederland op scherp zetten.

Zo werd onlangs bekend dat de Nederlandse correspondent Bram Vermeulen in Turkije - om nog onduidelijke redenen - op de zwarte lijst staat en volgend jaar geen perskaart meer krijgt en waarschijnlijk ook het land niet meer inkomt.

Ook verscheen er deze week een rapport van Turkse parlementariers dat de vloer aanveegt met de Nederlandse jeugdzorg. Dit naar aanleiding van de zaak van het Turkse jongetje Yunus dat eerder dit jaar bij een lesbische pleegouders werd geplaatst. Volgens de mensenrechtencommissie worden Turkse kinderen veel te snel bij hun ouders weggehaald en zonder oog voor hun achtergrond bij Nederlandse pleegouders geplaatst.

Over beide kwesties is echter tijdens het werkbezoek niet gesproken, verklaarde de leden van vaste commissie van Europese Zaken, onder wie CDA-leider Sybrand Van Haersma en D66-voorman Alexander Pechtold gisteren op het Nederlands consulaat in Istanbul.  ,,We hebben het uiteraard wel over persvrijheid gehad, maar niet over de kwestie met Bram Vermeulen specifiek. Ik wilde zijn zaak absoluut niet in gevaar brengen’’, stelde Sharon Gesthuizen van de SP.

Maar kritiekloos was het bezoek absoluut niet, benadrukt VVD’er Mark Verheijen. De delegatie heeft een ‘stevig gesprek’ gehad met Egemen Bagis, de minister van Europese Zaken. De kritische vragen over Gezi-protesten van afgelopen zomer, over persvrijheid, vielen niet in goede aarde. ,,Maar onder vrienden moet dat kunnen. Hij hoeft ook niet te luisteren, we zijn hier niet om te oordelen.’’  

Kritische vragen of niet, de conclusies van de parlementariërs klonken gisteren uiterst diplomatiek. Er was vooral veel lof voor de economische ontwikkeling van het land.
,,Turkije heeft nog een lange weg te gaan. Maar er zit wel degelijk beweging in’, aldus Marit Maij (PvdA). Volgens delegatieleider Richard Knops (CDA) hebben ze een zelfverzekerd land bezocht. ,,Veel mensen die we hebben gesproken zijn voor toetreding tot de EU, maar niet tegen elke prijs.‘’
------------------------------------------

Geen opmerkingen:

Een reactie posten