dinsdag 1 oktober 2013

Een beetje meer democratie van Erdogan

Met kleine hervorminkjes wil Erdogan iedereen te vriend houden

Er werd halsreikend naar uitgekeken en met veel tromgeroffel aangekondigd. Het nieuwe democratiseringspakket van de Turkse regering. Hervormingen na een woelige zomer waarbij vele Turken woedend de straat opgingen om te protesteren tegen het autoritaire regime van premier Erdogan. Hervormingen die ook het vastgelopen vredesproces met Koerden weer nieuw leven in moet blazen.

Gisteren was het zover en nam Erdogan - live op alle nieuwskanalen - het woord. Na een lofzang op de prestaties van zijn regering, kondigde hij een flink aantal nieuwe maatregelen aan. Zo mogen vrouwen met een hoofddoek nu ook als ambtenaar aan het werk en wordt de nationale eed - die miljoenen scholieren dagelijks afleggen op het schoolplein - afgeschaft. De veel bekritiseerde kiesdrempel van tien procent, die Koerdische en andere kleine partijen een plaats in het parlement ontzegt, staat open voor discussie en wordt mogelijk teruggebracht naar vijf procent. Op privé-scholen mag les in het Koerdisch - worden gegeven. Verkiezingscampagnes mogen eveneens in het Koerdisch worden gevoerd. Letters als q,w,x - die wel in het Koerdisch maar niet in Turks voorkomen- zijn niet langer verboden.

Belangrijke stappen - zeker in een land waar het twintig jaar geleden nog verboden was Koerdisch op straat te spreken - maar of Erdogan het vastgelopen vredesproces ermee recht trekt? Dat is zeer de vraag. Hoog op het verlanglijstje van Koerden staat het onderwijs in eigen taal op de staatsscholen, waar de meeste Koerdische kinderen heen gaan.,,Dit is geen democratiseringspakket, maar een verkiezingspakket’’, luidde de eerste reactie van de BDP.

Teleurstelling is er ook onder de Alevieten, de grootste religieuze minderheid. De verwachting was dat hun gebedshuizen - de cemevleri - een officiële status zou krijgen, maar die maatregel bleef uit. Ook over de heropening van het Halki Seminarie, dat in 1971 dicht ging, sprak de premier niet. De gesloten priesteropleiding op het eiland Heybeliada, is een symbool geworden voor de manier waarop Turkije met zijn religieuze minderheden omgaat. De jarenlange strijd rondom het Assyrische klooster Mor Gabriel in zuidoost Turkije werd wel beslecht, het klooster wordt teruggeven aan de gemeenschap.

En daar zit hem precies de crux.  Met de hervormingen worden zeker stappen in de goede richting gezet, maar écht stevig door pakken doet de regering niet. Over de beruchte terreurwetgeving - waardoor zoveel Koerden, vakbondslieden en studenten vast zitten, repte hij met geen woord. Erdogan lijkt - met het oog op de verkiezingen in maart - iedereen te vriend willen houden. Een democratische stap vooruit? Veel hangt af van de uitvoering van alle plannen en juist daar wil het in Turkije nog weleens aan schorten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten