vrijdag 20 september 2013

Turks protest laat zich niet temmen

Turks protest laat zich niet temmen

Zes jaar cel. Dat riskeren 45 studenten van de Middle East Technical Universiteit in Ankara. Ze namen deel aan een protest tijdens het bezoek van premier Erdogan aan de universiteit vorig jaar. Ook leerkrachten kunnen in het huidige Turkije maar beter niet de straat op gaan. Naar dertien onderwijzers uit Adana wordt inmiddels door het ministerie van onderwijs een onderzoek gedaan. De kans dat ze hun baan verliezen is groot. In Ankara regent het deze week aanklachten, justitie opende deze week zes zaken tegen maar liefst 134 demonstranten die in juni deelnamen aan het Geziprotest in de hoofdstad.

De boodschap is helder. De Turkse regering houdt niet van demonstraties en doet er alles aan om nieuwe protesten de kop in te drukken.  Op de universiteiten zijn bewakers vervangen door agenten en politieke slogans in de voetbalstadions zijn verboden. Ook de mond van de pers is nog verder gesnoerd. Tientallen - kritische - journalisten hebben de afgelopen maanden hun baan verloren.

Vanwege de stilte in de media namen veel Turken tijdens de protesten hun toevlucht tot Twitter en Facebook, waar oproepen om te protesten snel rondgingen. Niet zonder gevaren, de afgelopen maanden zijn tientallen mensen al opgepakt vanwege ‘opruiende tweets’. De regerende AKP wil nu ook op internet ‘terugslaan’ en heeft hiervoor een social-media team in het leven geroepen. Vele jonge AKP-aanhangers worden nu door de partij opgeleid zodat zij op de sociale media de standpunten van de partij kunnen promoten.

Maar ondanks alle druk van bovenaf laait het protest weer op. Na de dood van een 22-jarige demonstrant in Hatay vorige week gaan boze Turken in grote steden opnieuw woedend de straat op. Bij elk protest duiken de portretten van vijf jonge mannen op die de protesten niet hebben overleefd. De uitspraak van minister Egemen Bagis dat het aantal doden in Turkije ‘niets is vergeleken bij de doden in buurland Syrië’, gooien nog meer olie op het vuur.

Ook bij deze nieuwe golf aan protest, zo had Erdogan al gewaarschuwd, grijpt de politie hard in. Niet voor niets roept Amnesty International het buitenland - Brazilië, India, Zuid-Korea en VS horen bij de vaste leveranciers - op geen traangas meer aan Turkije te leveren. Volgens de Turkse pers zou de Turkse politie al een bestelling van ruim 100.000 traangascapsules hebben geplaatst.

Of het de demonstranten tegenhoudt?  De verwachting is dat het aantal protesten de komende tijd alleen nog maar zal toenemen. Op de universiteiten die binnenkort open gaan. En de kans bestaat dat steeds meer Koerden zich bij de protesten zullen voegen. Het vredesproces met de Koerden, dat een einde zou maken aan de dertig jaar bloedige strijd, dreigt volledig vast te lopen. Het zag er veelbelovend uit. Voor het eerst in de geschiedenis ging de Turkse regering openlijk in gesprek met Abdullah Öcalan, de gevangen genomen leider van de PKK. De PKK-troepen begonnen in mei zich terug te trekken van Turks grondgebied. Een mijlpaal. Maar door het uitblijven van acties van de Turkse regering - zoals het in voeren van onderwijs in eigen taal - is daar nu een einde aan gekomen.De teleurstelling bij veel Koerden is groot en wanneer zij zich bij het ‘Geziprotest’ voegen, dan is de onrust nog lang niet voorbij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten