donderdag 29 augustus 2013

Vier vingers in de lucht

Vier vingers in de lucht voor de Moslim Broeders

Foto R4BIA.com
Minister van Defensie, Ismet Yilmaz deed het en zijn gastheren in de stad Sivas deden mee. Net als Fenerbahçe aanvoerder Emre Belözoğlu nadat hij een doelpunt scoorde. En premier Recep Tayyip Erdogan blijft ze opsteken. Na het vrijdaggebed, tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Bursa. Vier vingers in de lucht. Hét symbool waarmee steun wordt betuigd aan het Moslim Broederschap in Egypte.


Het symbool en logo - vier zwarte vingers op een gele achtergrond - verspreiden zich in hoog tempo. In Turkije en daarbuiten. Waar het voor staat? Een deze week gelanceerde website verklaart in het Turks, Arabisch en Engels: Rabia betekent vier in het Arabisch en verwijst naar het bloedbad onder Morsi-aanhangers bij de Rabia Al-Adawiya moskee in Caïro. Volgens de website is daar het handgebaar ook voor het eerst opgedoken. ,,In een korte tijd is het teken overgenomen door moslims uit de hele wereld die protesteren tegen staten in het Oosten en Westen die ervoor kiezen de duizenden burgers, slachtoffer van het geweld in Egypte, te negeren.’’  Wie er achter de website zit, blijft onduidelijk. ,,De administrators van deze website hebben het teken niet in bezit, ze zijn slechts de dienaren van de islam.’’


In Turkije is het teken razend populair. Op straat en op internet. Deze week hielden supporters van Trabzonspor bij de wedstrijd tegen Rizespor  massaal posters met de vier vingers omhoog. En daar blijft het niet bij. In Istanbul wordt een plein omgedoopt tot het Rabia-plein, in het plaatsje Afşin wordt Rabia de naam van een nieuwe park en in Sanliurfa, zo maakte de plaatselijke burgemeester al bekend, komt er een centrum met dezelfde naam.


Die populariteit is wel te verklaren. Erdogan, die met het vertrek van Morsi en het Moslim Broederschap een belangrijke bondgenoot in het Midden-Oosten ziet gaan - heeft zich fel gekant tegen de staatsgreep van het Eygptische leger. Keer op keer uit Erdogan felle kritiek richting het ‘hyprocriete Westen’ en de Arabische landen die het Egyptische leger steunen. Niet voor niets was Erdogan één van de eerste hoogwaardigheidsbekleders met vier vingers in de lucht. De premier, die door zijn uitlatingen steeds minder vrienden over houdt, voelt zich nauw verbonden met het Moslim Broederschap. Hoe nauw bleek onlangs bij een live tv-interview. Erdogan barstte in snikken toen een brief van Mohammed El-Beltagy,een van de leiders van het Moslims Broederschap, aan zijn dochter werd voorgelezen. De 19-jarige Esma werd bij een protest van Morsi-aanhangers op het inmiddels beruchte Rabia Al-Adawiya-plein, doodgeschoten door Egyptische soldaten. ,,We zijn allemaal Esma’’, is ook een van de slogans bij de pro-Morsi-demonstraties in Istanbul, waar ook Erdogan’s dochter en 7-jarige kleinzoon aan deelnamen.


Volgens Murat Inkaya, actief betrokken bij Pro-Morsi demonstraties in Istanbul,  is er nog meer reden waarom het Rabia-teken zo populair is. ,,De protesten van de afgelopen maanden in Turkije tegen de regering en het zogenoemde harde optreden van de politie, hebben een verkeerd beeld gegeven van ons land en het volk. In Eygpte was daadwerkelijk sprake van anti-democratische optreden, daarom kunnen de Turken nu niet stil blijven. Ik zie het in mijn omgeving. Mensen hangen het logo in huis, op de werkvloer, in de auto overal.’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten