maandag 22 juli 2013

Heksenjacht na Gezi

Heksenjacht na protesten in Turkije

Achtduizend gewonden, vijf doden en dagelijks nieuwe aanhoudingen en arrestaties. De onrust in Turkije is minder luid maar niet voorbij.

Door onze correspondent Jessica Maas

ISTANBUL - Hij is één van de jongste slachtoffers. De 14-jarige Berkin Elvan ligt nog steeds in in een ziekenhuis in Istanbul. Op 16 juni kreeg hij bij een demonstratie een traangascapsule tegen zijn hoofd. Zijn situatie is nog steeds kritiek. Zijn ouders houden hoop op volledig herstel.
Dat doet ook de zus van de 34-jarige Lobna Allami. Zij werd op 31 mei - toen het Gezipark voor de eerste keer met veel geweld en traangas werd ontruimd - waarschijnlijk door een traangascaspule tegen het hoofd geraakt. De foto van de zwaargewonde vrouw, die bloedend op de grond lag, ging de wereld over. Na 24 dagen coma kan ze nog niet horen en spreken.  

Lobna en Berkin horen bij 8163 mensen die volgens de Turkse Doktersunie bij de protesten van de afgelopen weken in Turkije gewond zijn geraakt. Wat begon met een klein protest tegen de kap van bomen in een park in Istanbul, groeide uit tot een enorme opstand. Het buitensporige politiegeweld en de opstelling van premier Erdogan, die de demonstranten ‘rebellen en hooligans’ bleef noemen, deed de woede groeien. In totaal kwamen vijf mensen om het leven, ruim 3600 mensen werden aangehouden.

De aanhoudingen gaan nog steeds door. Dinsdag vielen arrestatieteams in Istanbul op verschillende adressen binnen. Honderden demonstranten - onder wie veel studenten - werden opgepakt, dertig gearresteerd. ,,Ze komen in de vroege ochtend met een hoop agenten binnen vallen en doorzoeken het huis. Erg intimiderend’’, zegt onderzoeker Emma Sinclair-Webb van Human Rights Watch. ,,In een aantal gevallen had de politie zelfs geen huiszoekingsbevel. Zorgelijk is ook dat de aanklagers de activisten van het Taksim Platform ervan beschuldigen lid te zijn van een illegale organisatie. Ze kunnen zo worden vervolgd onder de terreurwetgeving.’’ De Turkse anti-terreurwet werd in 2006 aangescherpt en geeft politie, aanklagers en rechters veel ruimte. Terreurverdachten kunnen maar liefst tien jaar in de voorlopige hechtenis zitten.
Volgens Sinclair-Webb is er sprake van een ‘heksenjacht.’  De uitspraken van premier Erdogan dat Turkije het slachtoffer is geworden van een internationale samenzwering helpen niet. Volgens de premier zit de zogenoemde 'rentelobby', journalisten en investeerders achter de opstand. ,,Het is niet alleen Erdogan ook andere leden van regering blijven dit keer op keer herhalen.’’
 
Human Right Watch stelde deze week in een rapport dat de Turkse politie in verschillende gevallen gericht en op te korte afstand van demonstranten met traangascapsules heeft geschoten en roept regering een onderzoek in te stellen naar het buitensporig politiegeweld.
Of dat gebeurt is nog maar zeer de vraag. Erdogan roemt het politie-optreden juist en stelde twee dagen terug nog dat de agenten geslaagd waren voor de ‘democratie-test’. Sinclair-Webb: ,,In zo’n atmosfeer lijkt de kans klein dat de schuldigen verantwoordelijk zullen worden gehouden. In tegendeel de organisatie wordt juist geprezen.’’

Ondertussen gaan op kleine schaal demonstraties in verschillende steden door. In Istanbul wordt in wijken door activisten drukbezochte forums georganiseerd waar iedereen op een open podium zijn of haar zegje mag doen. In het bewuste Gezipark, waar het allemaal begon, staat vanavond (zaterdagavond) opnieuw wat bijzonders te gebeuren. Een stel dat elkaar in het park heeft ontmoet, geeft elkaar daar - met de ambtenaar van de burgelijke stand - het Ja-woord. Op de uitnodiging heeft de bruid, veelzeggend, een traangasmasker op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten