dinsdag 18 juni 2013

Traangas spuit woede van Turken niet weg

Traangas spuit de woede van de Turken niet weg


Het Taksimplein in Istanbul is leeg. Afgesloten door een enorme politiemacht. Zij maken zich geen illusies meer. Deze avond zullen ze weer - met traangas en waterkanon -  in actie komen tegen de betogers die blijven proberen het plein te bereiken. Het is de stilte voor de storm. De onrust die Turkije al twee weken in zijn greep houdt, is niet voorbij. Integendeel.


De protesten hebben zich verplaatst naar de oude wijken in het centrum en daarbuiten. Ook in andere steden gaan steeds mensen de straat op. Het aantal arrestaties - ook journalisten, dokter en advocaten worden opgepakt - groeit hard. Net als het aantal gewonden. Twee grote vakbonden riepen gisteren de leden op te demonstreren tegen het politiegeweld.
Vcepremier Bülent Arinc, die het politiegeweld van de afgelopen dagen verdedigde,  kwam met nog een grotere onheilbericht. ,,Wanneer nodig, schakelen we het leger in’’, stelde hij.


Hoe heeft het zover kunnen komen? Hoe heeft een demonstratie tegen de kap van een aantal bomen in een park in het centrum van Istanbul zo kunnen uitgroeien.


Veel is te wijten aan het crisismanagement van premier Erdogan. Keer op keer kiest hij voor de harde retoriek én de harde hand.


Zo ook afgelopen zaterdag. De rust leek even terug te keren, de spanning even geweken. Het gesprek tussen de premier en demonstranten van het Gezipark was goed verlopen. De regering had verklaard bereid te zijn de plannen met het park te pauzeren tot de uitspraak van de rechter. In het Gezipark werd spandoeken van politieke partijen weggehaald en het zag er na uit dat de bezetting van het park langzaam, in een paar dagen tijd, zou aflopen.


Maar daar ging Erdogan niet op wachten. Gezipark was afgelopen, beloofde hij zaterdag duizenden aanhangers in Ankara. En nog geen paar uur later was het traangas terug op Taksimplein en werd het park ‘opgeruimd’. Demonstranten,families met kinderen, toeristen werden overvallen en sloegen in paniek op de vlucht.  


Opnieuw koos de regering - ondanks alle groeiende kritiek uit binnen- en buitenland - voor de harde aanpak.  De premier, die de afgelopen tien jaar drie verkiezingsoverwinningen op rij boekte, lijkt de protesten als een persoonlijke belediging op te vatten. Hij lijkt doof voor de boodschap van demonstranten die stellen dat het allang niet meer de kap van bomen gaat.


Het is juist zijn autoritaire stijl die gemengde groep van milieuactivisten, studenten, nationalisten en voetbalsupporters de straat op drijft. Ze zijn Erdogan’s tirades tegen abortus, tegen alcohol, tegen de tegenstanders zat.  


Dat Erdogan in plaats van tot kalmte te manen, tegendemonstraties met duizenden aanhangers in Istanbul en Ankara organiseert, helpt niet. Dat hij de betogers keer op keer ‘vandalen en terroristen’ noemt evenmin. Met elke uitspraak groeit de polarisatie in de samenleving. Met beelden van nieuw politiegeweld, van nog meer traangas, groeit de woede.


Alle onrust brengt het land weinig goeds. Toeristen laten het massaal afweten, de Turkse lira daalt in waarde en de toetreding tot de Europese Unie lijkt verder weg dan ooit. Erdogan, die graag een voorbeeld voor het Midden-Oosten wordt genoemd, dreigt met zijn harde aanpak, zichzelf het hardst in de voet te schieten.

Arzu (42) 
,,Ik vrees dat de onrust nog wel een tijd zal aanhouden, de spanningen blijven oplopen.Erdogan had nooit verwacht dat het dit zo groot zou worden. Hij is bang daarom gaat hij zo fel tekeer en wordt er zo hard ingegrepen.
Maar dit alles is niet meer terug te draaien. Heel mensen hebben er genoeg van. Genoeg van Erdogan’s autoritair gedrag, van zijn bemoeizucht. Daarom gaan ze de straat op. Oud, jong, links en rechts. De eerste keer dat ik in het Gezipark was, was ik echt geraakt. Die eenheid was zo bijzonder. De boodschap van de demonstranten is, volgens mij, bij de regering en ook bij Erdogan wel degelijk overgekomen. Hij zal vanaf nu voorzichtiger zijn. Een stapje terug doen. Hij weet nu wat er kan gebeuren. Uiteindelijk zal ons land hiervan beter, democratischer worden’’


Cemile(82)
,,Ik ben blij met deze regering. Vroeger moest ik uren in het ziekenhuis wachten voor dat ik de dokter kon zien. Nu maak ik een afspraak en hoef ik helemaal niet te wachten. Dat is een grote verbetering. En ik krijg me pensioen elke maand. Ik hou me niet te veel met politiek bezig. maar ik volg het nieuws op tv wel. Ik begrijp de drukte om dat park niet. Het was helemaal geen fijne plek. Vol met verkeerd volk. En waarom gaan mensen in Izmir en Ankara om een park in Istanbul de straat op? Er speelt meer. Er zitten ook provocateurs bij. De toespraken van Erdogan deze laatste dagen vind ik maar niets. Hij roept zo hard, net een dictator. Maar als er nu verkiezingen zijn, dan stem ik toch weer op deze regering. Het gaat me niet om de persoon, maar om het werk wat ze doen.’’

Ercan (26)

,Ik was in Gezipark en bij veel demonstraties. Zoveel traangas, zaterdag toen ze het park gingen leeg vegen, liepen er zoveel families met kinderen rond. Ben vandaag op de motor gekomen en heb mijn helm maar meegenomen. Dat is deze dagen nodig. Al het politiegeweld, de toespraken van onze premier, het leidt allemaal tot nog meer spanning. Ze gooien zelfs traangas uit helikopters. Ook tegen aan- en tegenhangers van de regering. Dat is niet goed. Maar Erdogan moet zich realiseren dat de kinderen van zijn aanhang ook hier op straat staan. Net als kinderen van politieagenten. Mijn vader is officier in het leger. Hij is bezorgd en weinig hoopvol. Ze hebben afgelopen dagen al de hulp in geroepen van de gendarme. Geen goed teken. Bang? Bang ben ik niet, dan zou ik hier niet heen komen.’’

Nevzat (35) en Arife (32)

,,Deze protesten zijn georganiseerd door het buitenland om de ontwikkeling van Turkije tegen te gaan, om onze economie te schaden. Die mensen op het plein zijn geen milieuactivisten. Ze steken auto’s in brand, zelfs bomen. Ik ben zelf beter voor het milieu dan zij. Erdogan is de beste premier die ons land heeft gehad. En zo denkt 90 procent van het land er over. Het gaat zoveel beter dan tien jaar geleden. Er zijn nieuwe wegen aangelegd, de gezondheidszorg is verbeterd, we hebben al onze schulden aan het IMF afgelost. De betogers hebben over vrijheden, over de nieuwe alcoholwetgeving. Maar die regels hebben ze in Europa ook. Je kunt nog steeds overal alcohol krijgen. Onzin, iedereen kan leven hoe hij of zij wil. En met de verkiezingen zal het duidelijk worden. De AKP zal nog meer stemmen krijgen.’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten