dinsdag 25 juni 2013

Ster van Turkse economy verbleekt

Onrustige gevolgen voor de Turkse economie

ISTANBUL - Ruim zeshonderdvijftig medische specialisten uit heel Europa werden verwacht. Maar het congres over leverkanker in het Istanbul Congres Centrum is op het laatste moment afgelast. Net als zevende Cement en Constructie Congres. Ook vierhonderd deelnemers aan het World Drilling Event, voor professionals in de boorindustrie, kwamen deze week niet Istanbul toe.  
De beelden van Turkse agenten die in het centrum van de metropool met traangas spuiten, van betogers met gasmaskers en betraande voorbijgangers, zijn bepaald geen reclame. En niet alleen congresgangers blijven weg, ook toeristen laten het massaal afweten. Vluchten worden gecanceld, hotelreserveringen geannuleerd, stedentrippers gaan ergens anders heen.
Turkije, dat vorig jaar nog 29 miljoen toeristen trok en bij één van de tien populairste vakantiebestemmingen ter wereld hoort, heeft veel te verliezen. Een aantal reisorganisaties heeft al speciale hotlines geopend om toeristen over de ‘toestand’ te informeren. En hoewel het laatste dagen rustiger is, vreest de dienstensector - goed voor 60 procent van het BNP - de gevolgen. ,,Een imago is zo afgebroken en duurt jaren om het weer op te bouwen’’, waarschuwde de sector deze week. 
Het is niet alleen de dienstensector die zich zorgen maakt. Ook andere sectoren en economen maken zich zorgen over de gevolgen van de protesten, die drie weken begon met een kleine demonstratie tegen de kap van bomen in een park in het centrum van Istanbul. Het groeide - door het buitensporige politiegeweld en de harde uitlatingen van de regering - uit tot een massaal protest tegen het autoritaire regime van premier Erdogan.
Een instabiel Turkije jaagt niet alleen toeristen schrik aan, maar ook de - zo hard nodige - buitenlandse investeerders, zo is de angst.
Turkije verrast de afgelopen jaar vriend en vijand met de economische prestaties. Iets waar premier Erdogan zich maar al graag op voor laten staan en waar hij zijn drie verkiezingsoverwinningen op rij aan heeft te danken. Het land kwam de wereldwijde crisis snel te boven en haalde groeicijfers van boven de 8 procent. Het inkomen per hoofd van de bevolking verdriedubbelde, de inflatie ging omlaag, de schulden aan het IMF werden afgelost. Van alle kanten klonk lof voor de liberale marktpolitiek van de AKP.
Maar de ster van de Turkse economie verbleekt.  De economie groeit lang zo hard niet meer, de verborgen werkloosheid groeit. En de onrusten leggen de zwakheden van het ‘China van Europa’ bloot. Turkije kampt namelijk met een grote - met name private - schuldenlast en leunt zwaar op buitenlandse korte termijn kredieten, zogenoemd hot money.
Turkse consumenten en bedrijven kopen graag, veel en vaak met creditcard en op krediet. De schulden van de Turkse huishoudens zijn onder de AKP enorm omhoog geschoten en veel Turken moet geld lenen om de rente van oude schulden af te lossen. Investeringsbank Goldman Sachs noemde Turkije vorige maand nog  ‘één van de meest met schuld beladen economieën’ binnen opkomende markten.
De schuldenlast en de afhankelijkheid van het buitenlandse geldschieters maakt de Turkse economie kwetsbaar. Wanneer veel ‘hot money’ - geschrokken van de onrust - het land verlaat dan betekent dat het einde van het economische succesverhaal en dàt zou Erdogan en zijn AKP zeker stemmen kosten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten