vrijdag 14 juni 2013

het pokerspel van ErdoganHet gevaarlijke pokerspel van Erdogan

Vaders en moeders haal je kinderen weg’. De Turkse premier Recep Tayip Erdogan waarschuwt voor de laatste keer.,,Binnen 24 uur is het Gezipark leeg. Mijn geduld is op’.  Zijn woorden voorspelen weinig goeds. De demonstranten die al twee weken het park in het centrum van Istanbul bezetten, zijn geenszins van plan te vertrekken. Ze weten heel goed wat er gebeurt wanneer de premier zijn geduld verliest. 

Gasmasker en helm liggen al klaar. 

De laatste waarschuwing komt een dag nadat Erdogan met een aantal demonstranten om tafel zat. De uitkomst van het overleg: De regering is bereid een referendum te houden over de plannen met Gezipark. Het is eerste handreiking richting de demonstranten. Maar het gebaar wordt in het Gezipark niet met gejuich ontvangen.


De protesten die twee weken geleden begonnen met een vreedzame demonstratie tegen de komst van een winkelcentrum in het park, gaan al lang niet over de kap van de bomen alleen. Het is het autoritaire regime van de premier dat veel Turken de straat op drijft. Het is het verzet tegen Erdogan dat jong en oud, voetbalsupporters, dierenliefhebbers, nationalisten, studenten en communisten verenigd.

Allemaal hebben ze genoeg van de Erdogan die zich overal mee bemoeit. Wiens wil de afgelopen tien jaar wet is geworden. De premier die bepaalt waar wat gebouwd gaat worden. De premier die de vrouwen in het land opdraagt minstens drie kinderen te krijgen. De premier die de media de mond snoert. De premier die ieder die een biertje drinkt een alcoholist noemt.

Dat Erdogan nu na twee weken protest bereid is een referendum te houden, bewijst voor de demonstranten dat hij er helemaal niets van heeft begrepen. Het referendum zal, net zo min als het protest, alleen over de kap van de bomen gaan. Het wordt een referendum over de premier zelf. Een populariteitstest, waarvan Erdogan overtuigd is dat hij hem gaat winnen.

In zijn ogen zijn de demonstraties het gevolg van een complot van buitenlandse machten die zo de Turkse economie willen schaden. Een complot waar ook de buitenlandse media bij is betrokken. Ook de Europese Unie ontkomt niet aan zijn toorn. Gisteren haalde de premier uit naar Brussel, dat in een motie het politiegeweld scherp veroordeelde. ,,Wie denken jullie dat jullie zijn', foeterde hij.

De premier mag zich dan niets meer aantrekken van Brussel, veel Turken hebben eveneens de hoop op toetreding al lang verloren, maar met deze taal houdt hij maar weinig vrienden over. De protesten hebben al aan vijf mensen het leven gekost en met elk nieuw slachtoffer valt de Turkse leider ook buiten de grens verder van zijn voetstuk.

Premier Erdogan speelt het pokerspel van zijn leven en dreigt daar bij heel veel te verliezen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------


-- 

Correspondent Turkey

Geen opmerkingen:

Een reactie posten