maandag 3 juni 2013

Het begin van het einde?

Woedend op Erdogan


ISTANBUL (DPD) - Meer dan duizenden gewonden, negenhonderd arrestaties en veel, heel veel traangas. Turkije maakt na drie dagen van protest - de grootste opstand tegen de regering in de afgelopen tien jaar - de balans op. Gisterenavond laaiden het geweld weer opnieuw in alle hevigheid op. In Istanbul, Izmir, Ankara en Adanan kwam tot clashes met de politie. In hoofdstad Ankara raakten vele tientallen demonstranten gewond.

Wat afgelopen week begon als een kleine demonstratie tegen de kap van bomen in het centrum van Istanbul groeide uit tot massaal protest tegen de autoritaire regering. De druk op alle oppositie, de islamisering, de nieuwe alcoholwetgeving die de verkoop van alcohol tussen 10 en 6 ‘s ochtends verbiedt: de onvrede in de straten is groot. Het buitensporige geweld tegen de vreedzame demonstranten in Gezipark was de druppel.

Niet alleen in Istanbul maar in 67 van de 81 provincies gingen mensen de straat op.Volgens het minsterie van binnenlandse zaken liggen nog 58 mensen in het ziekenhuis en zijn 115 agenten de afgelopen dagen gewond geraakt. Een aantal demonstranten werden door de traangas-cans in het gezicht geraakt. Volgens Amnesty International zijn twee demonstranten aan hun verwondingen overleden. Ook uit het buitenland kwamen geschokte reacties. Veel Turken in het buitenland gingen - uit soldariteit - de straat op.

Het feit dat de media aanvankelijk de protesten totaal negeerden, maakte de woede nog groter. Eén van de grotere nieuwszenders zond - toen het centrum van Istanbul ‘in brand stond’ - programma uit over de straling op planeet Mars. De sociale media draaien overuren de afgelopen dagen. Elk brokje informatie wordt gedeeld, foto’s en filmpjes met buitensporig politiegeweld verstuurd. Wifi-wachtwoorden, mobiele nummers van doktoren en advocaten rond getweet.

Het keerpunt kwam pas toen de politie zich zaterdagavond van het Taksimplein terug trok. Een overwinning voor de demonstranten.De grootste oppositiepartij CHP riep zondag Erdogan op zijn verontschuldigingen aan te bieden aan de demonstranten. Die kans is klein. Erdogan, die de protesterende als wilde extremisten en 'stropers' bestempelde, toonde dit weekend weinig respijt en stelde gisteren - bijna provocerend - dat hij een moskee wil bouwen in Taksim. Zaterdag zei al dat hij zelf veel meer mensen bijeen zou kunnen brengen. ,,Komen zij met 100.000, dan breng ik zo een miljoen mensen van mijn partij op de been.’’

Daar heeft hij een punt, zeggen veel analisten in Turkije. De opstand zal ook niet leiden tot een ‘Turkse lente’, is de verwachting. Daarvoor is de populariteit voor Erdogan, die twee jaar geleden de verkiezingen met nog bijna 50 procent van de stemmen won, te groot. ,,Maar dit is een keerpunt’’ ,voorspelt Koray Caliskan, politiek wetenschapper aan Bosporus Universiteit in Istanbul ,,Dit is het begin van het einde. Over driehonderd dagen hebben we verkiezingen en hij haalt deze keer geen vijftig procent van de stemmen meer.’’
----------------------------------------

Geen opmerkingen:

Een reactie posten