woensdag 19 juni 2013

First man standing

Stilstaande man op Taksim doet volgen


Ineens stond hij er. Op het Taksimplein. Zijn rugzak op de grond, zijn gezicht richting het Atatürk Cultureel Centrum waar de Turkse vlag en een enorme afbeelding van Atatürk, de zo geliefde eerste president van de republiek hangt. Urenlang.

Het voorbeeld van artiest Erdem Gunduz deed snel volgen. Rond middernacht had hij gezelschap van tientallen betogers. Geen menigte die om het aftreden van Erdogan schreeuwt, geen molotov cocktails maar een stil protest.

Het beeld van de ‘Duran Adam’ of wel de ‘Staande Man’  verspreidde zich meteen via Twitter en Facebook. En ook in Ankara en Izmir stonden afgelopen nacht mensen spontaan stil te staan. De enorme politiemacht die zich eerst geen raad wist met het stille protest, greep om 2 uur ‘s nachts in en voerde de mensen van het plein af. Na een kort verhoor werd Gunduz , vrijgelaten. Zijn bijzondere actie was een protest tegen de regering, tegen al het politiegeweld, verklaarde hij later.Bij zijn, volgens de Turkse Dokters Organisatie ruim 7000 mensen gewond geraakt en vier doden gevallen.

Gisteren bleven mensen door het hele land het voorbeeld van Gunduz volgen. In nog geen dag tijd is de ‘staande man’ een nieuw symbool geworden van het Turkse protest, dat al drie weken voortduurt. Wat begon met een kleine demonstratie tegen de kap van bomen in een park in Istanbul, is uitgegroeid tot een opstand tegen het autoritaire regime van premier Recep Erdogan. De woede van veel Turken is nog verder gegroeid door de harde retoriek van de premier en de buitensporige geweld van de politie.

Erdogan zelf gisteren in Ankara het harde politieoptreden. ,,Ze doen hun plicht. We zullen de politiemacht verder versterken’’, waarschuwde hij. Maandag zei vicepremier Bulent Arinc al dat wanneer nodig het Turkse leger wordt ingeschakeld om de orde in het land te handhaven. Gisteren verrichten anti-terreurteams in Istanbul en Ankara huiszoekingen bij tientallen demonstranten die hebben deelgenomen aan de protesten. Velen werden gearresteerd

De regering werkt ook aan nieuwe regelgeving om sociale media aan banden te leggen. Volgens binnenlands minister Muammer Güler moet tegen ‘de leugens en provocaties’ op het internet worden opgetreden.

Twitter en Facebook hebben vanaf het begin een grote rol gespeeld in het protest, vooral omdat de eerste dagen de Turkse media nauwelijks berichten over de protesten. Nieuwszender CNN Turk zond op zondagavond 2 juli toen de demonstraties in Istanbul uit de hand liepen, een documentaire over pinguïns. De pinguïns zijn inmiddels een symbool geworden voor de bevoordeelde media. Twee weken geleden werden in Izmir  al 25 mensen opgepakt vanwege ‘provocerende’ tweets..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten