dinsdag 25 juni 2013

De onnavolgbare burgemeester van Ankara

De bijzondere burgemeester van AnkaraDoor onze correspondent Jessica Maas

,Wanneer ze oud genoeg zijn om een misdaad te begaan, dan zijn ze oud genoeg om bestraft te worden. Vrouwen en kinderen, we doen wat nodig is’’’ , tweet burgemeester Gökçek aan zijn 600.000 volgers op zondagavond 2 juli.  In de straten van Ankara worden protesten op hetzelfde moment hard neergeslagen.  De tweet shockeert velen. Gökçek provoceert, klinkt het overal.

Maar de burgemeester- met meer dan 42.000 tweets op zijn naam - tweet vrolijk verder en heeft geen goed woord over de mensen die de straat op gaan. Hij is juist trots op het optreden van ‘zijn agenten’ en dat staat dan ook op het spandoek dat hij in het Guven Park in Ankara liet ophangen. Hetzelfde park waar de demonstrant Ethem Sarisusluk op 1 juni door een politiekogel in het hoofd werd geraakt en waaraan hij later overleed.  

Opnieuw vliegen de boze Tweets Gökçek om de oren. En kritiek daar houdt hij niet van. Tegen honderden internetgebruikers is hij al een rechtszaak gestart. Het bestaan van de satirische website ‘Heeft Melih Gökçek mij aangeklaagd?’  is veelzeggend. Dat Gökçek geen grap maakt, weet de 17-jarige scholier Irem Aksoy in Istanbul zeker. Zij werd in februari door vijf agenten opgepakt nadat ze hem op Twitter had gekrenkt.

Verbazen doen veel Turken zich niet meer over de acties van de controversiële burgervader. Ze kennen hem. Al bijna twintig jaar trekt hij aan de touwtjes in de hoofdstad. Even zo lang is hij onderwerp van kritiek en spot.

Het was Gökçek die burgers in 2007 adviseerde ‘extra lang’ op vakantie te gaan vanwege de droogte en watertekort in de stad. Het was Gökçek die in 2011 kauwgomkauwend de Franse president uitzwaaide. Een wraakactie omdat Sarkozy zelf met een kauwgom in de mond aan het bezoek in Ankara was begonnen.

De burgemeester gaat te keer tegen homo’s, waarvan hij ‘hoopt dat ze in Turkije niet voorkomen.’  Abortus noemt hij moord en vorig jaar adviseerde hij ‘dit soort vrouwen zelfmoord te plegen’. Wanneer hij vervolgens - uiteraard op Twitter - kritiek beantwoordt met de vraag ‘Hoeveel abortussen heb je zelf gehad?’, is de ophef nog groter.

De harde opstelling van de burgemeester van de afgelopen weken doet zijn politieke carrière echter geen kwaad. Gökçek heeft zich ontpopt als Erdogan’s grootste fan. Hij steunt Erdogans' ambitie de volgende president te worden en zat ook achter de massale ontvangst van Erdogan toen deze begin juni terug kwam uit Noord-Afrika. Gökcek zou zelfs ambtenaren hebben verplicht de ceremonie bij te wonen. 
Al die loyaliteit zal worden beloond. Erdogan vergeet zijn vrienden niet. De kans is groot dat Melih Gökçek zich in 2014, voor de vijfde keer, kandidaat mag stellen voor het burgemeesterschap van Ankara.Geen opmerkingen:

Een reactie posten