maandag 20 mei 2013

'vrouwen zijn de eerste slachtoffers'
‘Ik schaam me om in dit land advocaat te zijn’Haar zaak komt eind mei voor. Advocate en activiste Canan Arin (70) werd vorig jaar opgepakt. Ze zou profeet Mohammed en de Turkse president Abdullah Gül hebben beledigd tijdens de lezing over geweld tegen vrouwen.

,,Ik heb niets nieuws verteld tijdens die lezing in Antalya, het ging over het kinderhuwelijken. Nog steeds een groot probleem in dit land.’’,vertelt de bevlogen advocate in haar kantoor in het centrum van Istanbul. Voor de Turkse wet mag er pas getrouwd worden op 18-jarige leeftijd, maar er worden nog steeds veel islamitische huwelijken gesloten met bruiden veel jonger dan 18  Arın: ,,Ik gaf het voorbeeld van de Profeet Mohammed, die trouwde met een zeven-jarige. en dat van onze president die zich verloofde met zijn huidige vrouw, die toen veertien was. Ze trouwden een jaar later.’’ Ze glimlacht: ,,Dat zijn geen geheimen.’’

Maar voor de officier van justitie voldoende om een zaak tegen de bekende advocate aan te spannen. Belediging van de islam wordt hoog opgenomen in het huidige Turkije, getuige ook de recente zaak tegen de bekende pianist Fazil Say. Hij werd onlangs tot tien maanden voorwaardelijk veroordeeld vanwege ‘godslasterende tweets’.

Arin werd afgelopen zomer in Gaziantep  in de vroege ochtend, door de politie van haar bed gelicht. Of ze een verklaring kwam af leggen. Ze zucht. ,,In plaats van me gewoon op te roepen, werd ik aangehouden. Volgens de aanklager was mijn adres onbekend. Onzin. Elke advocaat in dit land staat geregistreerd.’’ Op 30 mei komt de zaak  voor. Wat er gaat gebeuren?,,Ik heb geen idee. Alles kan in dit land. Door de Fazil Say maak ik me wel meer zorgen. Van een rechtsstaat is geen sprake meer. Glimlachend: ,,Ze bouwen nu net buiten Istanbul een grote vrouwengevangenis. Nu zijn wij aan de beurt.’’  

De advocate en oprichter van het eerste -blijf-van-mijn-lijf-huis in Turkije, zet zich al meer dan veertig jaar in voor de positie van de vrouw in het land. Ze neemt geen blad voor de mond en is vanaf het eerste uur een groot tegenstander van de regerende islamitische AKP. ,,We verliezen - dankzij deze regering - rechten waar we jaren voor gevochten hebben. Sommigen mensen vinden dat ik overdrijf, maar ik zie het om me heen gebeuren.’’

De voortdurende oproep van premier Recep Tayyip Erdogan aan vrouwen om in ieder geval drie kinderen te krijgen, zijn uitbarsting vorig jaar tegen abortus en keizersnedes. ,,Een paar jaar geleden bekende hij zelf niet in de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te geloven’’. Het voedt haar grootste angst: Turkije wordt geïslamiseerd.  ,,Stap voor stap, volgens plan. En vrouwen zijn het eerste slachtoffer Ze willen me nu met deze zaak het zwijgen op leggen, maar ik hou mijn mond niet’’, klinkt het verbeten.

Er is meer dan genoeg om voor te vechten. Dagelijks worden, volgens Arın, vijf vrouwen in het land vermoord, vaak door echtgenoot of ex Uit een recent onderzoek blijkt dat 34 procent van de Turkse mannen geweld ‘soms nodig’ vindt. Aan wetgeving om de daders aan te pakken, ontbreekt het niet, maar de uitvoering laat veel te wensen over, zegt Arin. De mentaliteit van rechters, aanklagers, politie is het grootse probleem.  ,,Het gebeurt nog steeds, ook hier in Istanbul, dat een mishandelde vrouw die aangifte doet door de politie terug naar huis wordt gestuurd.’’ Hoofdschuddend: ,,Ik schaam me om in dit land advocaat te zijn.''


Een ander voorbeeld De zaak die het land schokte. Een 13-jarig meisje in Mardin werd - in de periode van een paar maanden - door 26 mannen verkracht. De rechtbank oordeelde in 2011 echter dat het meisje had ingestemd met de seks, waardoor de verdachten strafvermindering kregen. ,,Bizar en intriest. Het gaat over een kind. De daders kregen slechts een straf van vier jaar en wat maanden.’’  Arin bedoelt maar. ,,Ik ben al oud, ik zal het niet meer maken, maar ik vrees echt voor de vrouwen van de volgende generaties.''

Geen opmerkingen:

Een reactie posten