zaterdag 18 mei 2013

Een week na de bommen‘Laat alle Syriërs naar huis gaan, wij willen ze niet.’’

Precies een week geleden maakte twee bommen een einde aan het leven van 51 mensen in de Turks grensplaats Reyhanli. De klap dreunt nog na. Boze Turken gaan vandaag (zaterdag) de straat op, Syrische vluchtelingen blijven binnen.


REYHANLI - Bulldozers rijden heen en weer. Er wordt gesloopt, geboord en gestuct. Een paard met een wagen vol puin staat geduldig naast de weg. Een oude man mengt cement, een ander haalt met grote handschoenen glasscherven uit een kozijn. Reyhanli werkt hard om de herinneringen aan die helse 11 mei weg te wissen. Precies een week geleden ontplofte hier - vijftien minuten na elkaar - twee autobommen.

,,Ik was na de eerste bom bij het gemeentehuis naar buiten gerend en toen ging hier de bom af’’, vertelt verzekeringsagent Enver Yilmaz, die zijn stoep staat te vegen.  Nog geen vijftien meter van zijn zaak ging de tweede minibus vol met explosieven de lucht in ,,Had ik hier gestaan, dan had ik niet overleefd.’’  Hij schudt zijn hoofd. Meer dan vijftig mensen kwamen om het leven, honderdvijftig raakten gewond bij de grootste terreuraanslag in de geschiedenis van de Turkse republiek.

Volgens Ankara zijn de aanslagen het werk van het Syrische regime, uitgevoerd door Turken. Gisteren is, volgens de plaatselijke gouverneur, een van de hoofdverdachte achter de aanslag opgepakt. In totaal zitten nu vier verdachten vast. Maar in de grensprovincie - waar van oudsher alevieten, soennieten en christenen samen wonen - is lang niet iedereen overtuigd dat Assad achter de aanslag zit. De kritiek hier op het Syrië-beleid van de regering is groot. Door de steun aan de oppositie heeft Ankara zichzelf in onmogelijke en gevaarlijke positie gebracht, klinkt het.


De ontzetting over de aanslag maakt nu plaats voor woede. Woede richting regering, woede richting de Syrische vluchtelingen.

Net na de aanslagen werd een aantal Syriërs in Reyhanli al door een groep nationalistische jongeren aangevallen en tientallen Syrische auto’s werden vernield. Verzekeringsagent Yilmaz: ,,Het ontbreekt totaal aan controle aan de grens. Syriërs - goede en slechte - komen heen en weer. Kun je je dat in Europa voorstellen? Mensen vertrouwen het niet meer. Maar het is genoeg geweest. Laat alle Syriërs naar huis gaan, wij willen ze niet meer.''

Die boodschap is helder over gekomen. De angst bij veel Syrische vluchtelingen zit er goed in. In een wijk waar veel vluchtelingen wonen, is het ongewoon stil. Alleen kinderen vertonen zich op straat.  ,,Mensen blijven deze week binnen tot het weer kalm wordt. Ze zijn erg bang’’, verklaart de 19-jarige Mohammed uit Idlib. Twee maanden geleden vluchtte hij met zijn familie naar Turkije. De student tandheelkunde hoopt dat de spanning in de regio snel afneemt. ,,Dit is precies wat Assad wil. Ik ben er honderd procent zeker van dat hij achter de aanslag zit.’’

In totaal vangt Turkije bijna 400.000 Syrische vluchtelingen op. Onder hen ook strijders van het Vrije Syrische Leger. Zij komen vaak een paar dagen uitrusten aan Turkse zijde, om daarna aan de andere kant van de grens de Kalasjnikovs weer op te pakken. Het zijn juist deze mannen - met lange baarden - die de plaatselijke bevolking angst in boezemen.

Reyhanli - met zijn 63.000 inwoners - is een uitvalsbasis geworden voor de Syrische oppositie. In de tuin van een kleine kliniek, waar de Syrische rebellen worden behandeld, zitten een aantal bebaarde strijders. Ze weten dat Reyhanli hen liever ziet gaan dan komen.

Een jonge Syriër wijst naar de auto, vol met deuken, die op het terrein staat geparkeerd. Onder handen genomen na de bommen. ,,Deze week werd ik op mijn brommer bijna aangereden door een boze Turk. Anderen worden uitgescholden. Er gaan nu heel veel families terug.’’ Een ander vult aan: ,,Ik heb mijn familie al gewaarschuwd zeker niet naar hier toe te komen. Beter bang in eigen land, dan bang hier.’’

En de klap van de explosie dreunt ook na in Antakya, de hoofdstad van de provincie, veertig kilometer verderop. Ook hier gaan vandaag naar verwachting duizenden mensen de straat op. Kapper Ali Kondakal (33) is er zeker bij. ,,Deze aanslag was te verwachten, de volgende kan hier in Antakya zijn. Maar dit is de schuld van Erdogan, hij luistert alleen naar Amerika en Israël. We hadden helemaal geen problemen met Syrië en ineens was het onze vijand.’’ Stemverheffend: ,,En nu groeien hier ook de problemen tussen alevieten, soennieten en christenen. Ik maak me grote zorgen, ons land gaat kapot.’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten