dinsdag 16 april 2013

Fazil Say, de twitterende pianist


Twitterende Turkse pianist veroordeeld voor godslastering
Door onze correspondent Jessica Maas
ISTANBUL (DPD)  - Hij geeft concerten over de hele wereld, is atheïst en hij tweet. Geen ongevaarlijke combinatie in hedendaags Turkije. De Turkse - internationaal gerenommeerde - pianist Fazil Say werd gisteren door een rechtbank in Istanbul veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden voorwaardelijk vanwege het beledigen van de islam.
De pianist werd veroordeeld voor het onder meer retweeten van een aantal dichtregels van de 11-de eeuwse Perzische dichter Omar Khayyam, die de islamitische hemel bespotte. Ironisch detail, in 1998 zat premier Recep Tayyip Erdogan - toen nog burgemeester van Istanbul -  zelf vier maanden vast voor het voordragen van een islamitisch gedicht. In een andere tweet bespot de pianist een muezzin ofwel gebedsoproeper. ,,De muezzin is elke avond binnen 22 seconden klaar met het avond gebed. Waarom zoveel haast? Een liefde? Een raki tafel?’’, vroeg Say zich twitterend af, verwijzend naar de populaire sterk anijsdrank.
Godslastering, oordeelde de rechtbank gisteren en veroordeelde Say tot 10 maanden cel. De pianist moet wanneer hij, de komende vijf naar nog een keer dergelijke uitspraken doet zijn straf uitzetten. De muzikant laat in een verklaring op zijn Facebook-pagina weten dat hij teleurgesteld is. ,,Dat ik gestraft word zonder ergens schuldig aan te zijn, is vooral triest voor de vrijheid van meningsuiting en religie in Turkije.’’
De uitspraak van de rechter is groot nieuws in Turkije. Volgens veel tegenstanders van de regerende islamitische AKP het zoveelste bewijs van groeiende islamisering van het land. Was vroeger het bekritiseren van Atatürk en het Turkse leger vragen om problemen, nu is dat de islam en de regerende AKP.
,,Veel AKP-aanhangers zijn blij met de veroordeling van Say, ongeacht wat dit betekent voor het imago van Turkije in het buitenland. Zijn internationale faam zegt een groot deel van de conservatieve bevolking helemaal niets’’, oordeelt Hurriyet-columnist Semih Idiz.
Kritisch schrijven over de islam is in het huidige Turkije niet zonder gevaren, weet ook de Armeens Turkse journalist Sevan Nisanyan. Ook hij wordt vervolgd voor godslastering. Hij schreef op zijn webblog een stuk over de profeet Mohammed waarin hij volgens de aanklager de religieuze waarden van de samenleving beledigd. Eind vorig jaar werd een talkshow op CNNTurk, waar de schrijver te gast was, al beboet door de Turkse televisie-en radioraad (RTUK). Volgens de televisiewaakhond gingen de uitspraken van Nisanyan te ver.
De vrijheid van meningsuiting en persvrijheid in Turkije staat zwaar onder druk, Met meer dan zeventig journalisten in de gevangenis - meer dan in China en Iran - staat Turkije wereldwijd aan kop. Tegen ruim 4000 journalisten lopen rechtszaken en zelfcensuur onder journalisten is wijdverspreid. Columnisten die zich te kritisch uiten richting regering worden ontslagen. En niet alleen de pers wordt de mond gesnoerd ook mensenrechten activisten,  advocaten,  studenten, academici die zich al te kritisch uitlaten richting regering moeten op hun tellen passen, stelt Amnesty International in een rapport dat eind vorige maand verscheen. Turkije had het afgelopen jaar 123 zaken lopen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Alleen Rusland had er meer. Acht zaken betrof vrijheid van meningsuiting en daarmee staat Turkije in Europa boven aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten