vrijdag 22 maart 2013

Koerdische lente


‘’Een nieuwe dag’’ voor de Koerden

Door onze correspondent Jessica Maas

Het was lang een beladen woord in Turkije. Newroz - Nieuwe dag in het Koerdisch - de dag dat de Koerden traditiegetrouw het begin van de lente vieren - stond garant voor boze demonstranten, traangas en gewonden. Maar gisteren was anders. De politie hield zich op afstand in Diyarbakir waar duizenden Koerden bijeen kwamen. Velen met een portret van Apo, zoals de koosnaam voor de gevangen genomen leider van de PKK, Abdullah Öcalan luidt. Tot een paar maanden terug nog ondenkbaar.  Maar veel is in korte tijd veranderd.
Voor het eerst in de geschiedenis zijn zowel Öcalan als de Turkse regering vastberaden een oplossing te willen vinden voor het Koerdische probleem. De strijd die al aan 40.000 mensen het leven heeft gekost. De gesprekken werpen zijn vruchten af, getuige Öcalan’s historische oproep gisteren tot een staakt-het-vuren.

Er zijn eerdere wapenstilstanden geweest, maar niet eerder was het draagvlak voor het vredesproces zo groot.  Niet eerder gloorde zoveel hoop. De Koerden hopen dat op een nieuwe grondwet die hen meer culturele rechten geeft in het land dat lange tijd hun bestaan heeft ontkend.

Premier Recep Tayip Erdogan steekt met het vredesproces zijn nek uit. Hier maakt hij geen vrienden mee onder de Turkse nationalisten. Maar hij wil - net als Öcalan - graag de geschiedenisboeken in als de man die de Koerdische kwestie heeft opgelost.

Het is niet voor niets dat de gesprekken nu zijn gestart. Het Koerdische probleem staat de ontwikkeling van Turkije als regionale supermacht in de weg. Een oplossing zou Erdogan een wereldwijd applaus opleveren en het aanzien van Turkije verder doen groeien.
De oorlog in Syrië heeft de situatie urgenter gemaakt. De groeiende invloed van de Syrische - aan de PKK gelieerde - Koerden die net over de grens vechten tegen Assad brengt Turkije in een lastige positie en maakt een oplossing voor de Koerdische kwestie dringend.

Maar hoewel alle signalen in de goede richting wijzen, blijft de situatie fragiel. Heeft Öcalan genoeg macht om alle - ook radicale - elementen binnen de PKK - in bedwang te houden? Kan Erdogan - ondanks alle druk van tegenstanders die als de dood zijn dat het land uit elkaar gaat vallen - de volgende benodigde stappen zetten? De toekomst zal leren of deze Newroz echt een Nieuwe Dag, een nieuwe begin voor de Koerden is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten