zaterdag 9 maart 2013

Internationale vrouwendag


'Er is een coup tegen vrouwen aan gang’


Hulya Gülbahar, activist en advocate‘Turkse vrouwenactivisten gaan vandaag - Wereldvrouwendag - op tal van plaatsen de straat op. Ze maken zich grote zorgen. ,,De positie van de vrouw holt achteruit.’’

Premier Recep Tayyip Erdogan die te keer gaat tegen abortus, die liever heeft dat vrouwen thuis bij kinderen blijft en die voortdurend vrouwen oproept minimaal drie kinderen te krijgen. Het zijn uitspraken die de Turkse vrouwenbeweging grote zorgen baart.

Jarenlang vechten ze voor de betere positie van de vrouw in het land waar van oudsher de man de dienst uitmaakt. ,,Maar de klok lijkt nu te worden terug te worden gedraaid’, zegt de bekende activiste en advocate Hülya Gülbahar.

De islamitische AKP - met de premier voorop - legt de nadruk op de familie. De hoeksteen van de samenleving. Samenwonen, echtscheiding. De partij vindt allemaal maar niets. Getrouwd moet er worden en gebaard. Betaalbare kinderopvang ontbreekt en het aantal vrouwen dat werkt in Turkije is, is vergeleken met de rest van de wereld - met 29 procent -  erg laag.

Erdogan stak donderdag - in de aanloop van internationale vrouwendag - nog een lofzang af over ‘moeders de vrouw’ en hij benadrukte de grote rol die moeders in de islam spelen.  ,,Een vrouw stijgt met het moederschap.’’

Het zijn uitspraken waar Turkse feministen niet blij van worden. Gülbahar: ,,De regering is bezig met een coup tegen vrouwen. Vrouwen horen thuis met de kinderen. Daar is alles opgericht.’’  Die conservatieve wind van regeringszijde, is niet zonder gevaren, zegt Gülbahar. Zeker in een conservatief land als Turkije. ,,De uitspraken van de premier hebben veel impact. Iedereen in dit land luistert naar wat hij zegt. Is Erdogan tegen abortus, zijn ambtenaren, politie, aanklagers en doktoren tegen abortus. Met alle trieste gevolgen van dien.’’ Volgens de advocate kiezen vrouwen - of haar familie om haar eer te redden - nu sneller voor een illegale abortus of proberen op andere wijze een einde te maken aan de zwangerschap.

Ook de focus op de familie, heeft zijn gevolgen,zegt de advocaat. Het gebeurt nog al te vaak de mishandelde vrouwen door politie terug naar de echtgenoot worden gebracht. In Turkije worden gemiddeld dagelijks vijf vrouwen door een man vermoord. Schokkende cijfers en tot voor kort een enorm taboe. Maar inmiddels staat de strijd tegen huiselijk geweld - ook bij de regering - hoog op de agenda.
In een veelbesproken campagne ‘8 maart, 8 vrouwen’ zijn acht Turkse sterren te zien, geschminkt als slachtoffers van huiselijk geweld. Zo kruipt de populaire actrice Hülya Avşar in de huid Ayşe Paşali die in 2010 - na vele doodsbedreigingen - op klaarlichte dag werd doodgestoken door haar echtgenoot.  Ook premier Erdogan stelde gisteren dat alles aan het gedaan wordt om het geweld tegen vrouwen aan te pakken, even als minister Fatma Sahin, minister Familiezaken en Sociaal Beleid, de enige vrouwelijke minister.

Advocaat Gülbahar is echter weinig hoopvol.  ,,Heel veel mooie woorden en ik geloof dat minister Sahin daadwerkelijk zaken in dit land wil veranderen. Ik was blij met haar komst, maar ook zij kan niet tegen premier Erdogan op.’’  De advocaat denkt aan de vierduizend vrouwen die in Turkije onder politiebescherming staan. ,,En wat houdt dat in? Ze krijgen van de politie het nummer van het dichtstbijzijnde politiebureau.’’
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten