zondag 10 maart 2013

De comeback van het kamelenworstelen


Worst,slijm en boze kamelen

ALTINOVA   - Belgerinkel klinkt. Een enorme kameel komt aangestapt. Het witte schuim druipt uit z’n bek. Omstanders springen opzij. Vriendelijk kijkt het beest bepaald niet. ,,In eerste maanden van het jaar is de bronsttijd en dan zij ze nogal agressief’’, verklaart eigenaar Mehmet Konya (59), die nog even de roze versieringen op de rug van het dier rechttrekt.

Het is dan ook niet voor niets dat juist nu - van december tot eind maart - in deze regionen aan de Turkse westkust kameelworstel toernooien worden gehouden. Zoals vandaag in Altinova. Maar liefst honderdveertig versierde kamelen - staan op het veld - net buiten het gehucht - te wachten totdat ze de piste in mogen.  Bij de ingang van het veld roken grote barbeques. Vol met kruidige worst, kamelenworst wel te verstaan.  Een oude man neemt net een grote hap van zijn broodje. Het smaakt, lacht hij.

Het kamelenworstelen heeft een lange voorgeschiedenis en was van oorsprong een traditie van de Yoruks, een Turks nomadenvolk.  Maar de ‘sport’ was lang niet altijd even populair. In de beginjaren van de Turkse republiek werd het door de regering zeker niet toegejuicht. Het volksvermaak stond haaks op het gewenste westerse imago van de nieuwe staat. Maar de laatste twintig jaar is er sprake van een heuse opleving. Het aantal toernooien groeit en zo ook het aantal kamelen. Alleen op deze zondag al wordt op vijf plaatsen 'geworsteld'.

Ook steeds meer jonge Turken tonen interesse.Zoals de 24-jarige technicus Ibrahim Eser, die net het veld opkomt met zijn blauw-gele Fenerbahce-kameel,,Als kind ging ik altijd al mijn opa met de kamelen helpen,net zoals mijn zoontje nu doet. Zo gaat dat in onze familie ‘’, vertelt hij, terwijl de kameel een plas doet.

Goedkoop is de hobby niet, zegt eigenaar.Mehmet Guneş (59) . De kamelen - vaak afkomstig uit Afghanistan en Iran - zijn duur. ,,Zeker de favorieten die al veel wedstrijden hebben gewonnen. De prijzen lopen uiteen 8000 tot ruim 100.000 euro.’’ En veel geld valt er niet mee te verdienen, alleen de favorieten - de topscoorders - krijgen geld om ergens te komen worstelen.

Rondom het drassige veld verzamelt zich steeds meer publiek..Velen hebben eigen kruk, klapstoeltje meegenomen. Olijven, fetakaas en raki - de Turkse sterk anijsdrank - verschijnt op het kleed. En het feest kan beginnen ,,Het gaat ons niet alleen om de kamelen, maar ook alles er om heen’’, zegt Huseyin Kayacik, kameleneigenaar en burgemeester van het nabijgelegen dorp Pelitkoy. Turks cultuurerfgoed. In de piste probeert een kameel - tot ergernis van zijn baas - op de grond te rollen. De enorme poten zwiepen heen en weer. Het dier krijgt een paar tikken met een stok en komt weer overeind.

Het toernooi begint, kondigt de spreekstalmeester enthousiast aan.Twee kamelen worden in het veld gezet, Het startsein klinkt en de twee beesten beginnen - weinig fanatiek- te duwen. En na een paar minuten gehannes klinkt het stopsein weer. Eén kameel is half gaan liggen en nu heeft Zorba gewonnen. Zijn baas stapt trots het veld af. Het volgende duo staat al klaar. Kameel Kasabali heeft geen zin vandaag. Zodra hij zijn tegenstander op zich af ziet komen - sprint hij naar de uitgang.  

Niet iedereen in Turkije is blij met het kamelengeworstel. Dierenliefhebbers laten zich steeds luider horen. Hier in Altinova worden die bezwaren weggewuifd. ,,Dit zijn geen bloedige taferelen zoals bij hanen- of stierengevechten. Bijten is verboden, daarom dragen ze ook een muilkorf. Er gaan hier geen dieren dood’’, reageert Sadik Varol (42) fel. Ook volgens Neciti Ozbas (68),oprichter van de nieuwe Kamelenworstel Federatie, is de kitiek onzin ,,Er is geen sprake van dierenleed. Wanneer een kameel niet wil worstelen, dan gaat-ie gewoon naar de slager.’’ Hij wijst naar de lange worst verderop.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

,Dierenleed als volksvermaak’

Activiste Esin Önder van de Turkse Dierenrechten Federatie (Haytap).heeft geen goed woord over voor het kamelenworstelen. ,,De dieren worden gedwongen om te vechten, dat is al onnatuurlijk en ze worden tijdens de toernooien geslagen.’’ Volgens Önder staat de traditie haaks op de dierenwelzijnswet. ,,Dierenleed als volksvermaak. Maar daar staat het publiek niet bij stil.’’’
Vorig jaar hield Haytap nog een handtekeningactie om een einde te maken aan het ‘kamelenleed. Maar het Turkse ministerie van Bos- en Waterwerken bleek niet gevoelig voor de actie..Önder: ,,Burgemeesters, gouverneurs, zakenlui, ze zijn allemaal dol op deze afschuwelijke traditie. Daarom wil de regering niet te hard optreden.’’ De activiste ziet met pijn in het hart hoe - ondanks de kritiek van dierenorganisaties - het kamelenworstelen steeds populairder wordt. ,,Er zijn steeds meer toernooien. Ongelofelijk. In dit land - onder de AKP - holt alles achteruit, zo ook de dierenrechten.’’
---

Geen opmerkingen:

Een reactie posten