vrijdag 15 maart 2013

Antisemitisme in Turkey?Turks antisemitisme beïnvloedt Nederlandse jeugd


De anti-Joodse uitspraken van de Turks Nederlandse jongeren in Arnhem zorgt voor een hoop ophef. In Turkije is het antisemitisme wijdverspreid.  
ISTANBUL - ,Kun je bevriend zijn met een Jood?’ is de titel van een column in Yeni Akit, een radicaal islamitisch dagblad. Het antwoord van de schrijver Faruk Kose is helder. Nee, Joden zijn onbetrouwbaar en vijand van de moslims. De columnist is geen uitzondering. Het antisemitisme is overal in Turkije.  

Boeken over zionistische complotten liggen in alle boekwinkels en gaan als warme broodjes over de toonbank. Hitler’s Mein Kampf is - met name onder nationalistische jongeren - razend populair. Radicale media staan vol met antisemitische verhalen en de problemen tussen Tel Aviv en Ankara maken dat er niet beter op. ‘Hitler’s kinderen’ kopte een krant op de voorpagina na de inval op het Turkse hulpschip Mavi Marmara door het Israëlische leger in 2010. ,,Joden runnen de wereld en Erdogan danst naar hun pijpen. Dat is keer op keer de strekking’’, zegt Melisa Akan van de Hrant Dink Stichting die afgelopen maand een onderzoek naar haatspraak in de Turkse media presenteerde.  Conclusie: Joden zijn het vaakst het slachtoffer van haatspraak gevolgd door Armeniërs en homoseksuelen.

Afgelopen week ontstond er in Nederland een hoop ophef na antisemitische uitspraken van Turkse Nederlandse jongeren in Arnhem. In het NTR-programma Onbevoegd Gezag zei een jongen onder meer: ,,Wat Hitler met de joden heeft gedaan, daar ben ik wel tevreden mee.’’  De uitzending bracht nogal wat teweeg. De Arnhemse buurtgenoot Mehmet Sahin, die in het programma tegen de jongeren in gaat, moest na bedreigingen van de islamitische gemeenschap, op advies van de politie -  onderduiken.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt inmiddels of de uitspraken strafbaar zijn. De burgemeester van Arnhem Pauline Krikke wil dat er in het onderwijs meer aandacht aan antisemitisme wordt besteed en Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) vindt dat de Arnhemse jongeren een bezoek aan Auschwitz moeten brengen. En het programma zorgde ook voor reacties uit het buitenland. Het Simon Wiesenthal Centrum in Los Angeles heeft na aanleiding van de uitzending Nederland gevraagd een onderzoek in te stellen.

De uitspraken van de jongeren verbazen Annemarike Stremmelaar van het NIOD, het Nederlands Instituut voor h
et NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, niet. Samen met drie collega’s werkt ze aan een groot onderzoek naar hedendaags antisemitisme in Nederland - ook onder Turks Nederlandse jongeren - waarvan de resultaten dit jaar wordt gepresenteerd. Antisemitisme komt overal voor, ook in Nederland, ook onder Nederlandse jongeren, benadrukt ze. ,,Maar de antisemitische stereotypen in de Turkse media beïnvloedt deze jongeren zeker. Het is daar niet zo’n groot taboe als hier in Nederland.  En deze jongeren volgen de Turkse media en wisselen op internet van alles uit. De complottheorieën die in Turkije populair zijn, zijn dat onder jongeren in Nederland ook. Joden die wereldwijd - achter de schermen - aan de touwtjes trekken.’’  Stremmelaar: ,,In deze beeldvorming zijn Joden geen gewone mensen. Ze zijn slachtoffers, vermoord in de Tweede Wereldoorlog of boosdoeners, ze representeren het kwaad, de macht.''

Karen Gerson Sharon, een prominent lid van de Joodse gemeenschap in Istanbul en redacteur bij het weekblad Salom, schrikt ervan dat het Turkse antisemitisme ook jongeren in Nederland bereikt. ,,Juist in een land als Nederland zou ik dat niet verwachten. Maar het zo eenvoudig om mensen - zeker jonge generatie - te beïnvloeden, Joden te dehumaniseren en haat te zaaien. Precies zoals Hitler deed.’’

Onder het beleid van het islamitische AKP is het antisemitisme in Turkije er niet minder op geworden, zegt Sharon. ,,De tirades richting Israël van Erdogan helpen niet. Keer op keer wordt dan wel benadrukt dat het over het land gaat en niet over het joodse volk, maar dat heeft niet veel effect.’’ Begin deze maand viel de halve wereld nog over premier Erdogan heen toen hij op een VN-conferentie in Wenen zionisme een misdaad tegen de menselijkheid noemde.
Volgens de Turkse onderzoekster Melisa Akan is het nationalistische onderwijs’ een van de oorzaken van het Turkse antisemitisme. ,,Ons land is altijd in gevaar, er zijn zoveel externe en interne vijanden, en daarmee worden dan de niet-moslims bedoeld, zoals Armeniërs en Joden. Maar deze propaganda is zo gevaarlijk en jongeren kunnen worden gehersenspoeld. Hrant Dink, de Turks-Armeense journalist werd ook vermoord door een 17-jarige nationalist. ’’

De Joodse gemeenschap in Turkije -  met 25.000 de grootste in een moslimland - heeft een dikke huid, zegt redacteur Sharon. ,,De meeste mensen houden zich het liefst op de vlakte en verre van politiek.’ Maar vorig jaar werd het de gemeenschap te gortig. Een televisiespot op de Turkse buis waarin Adolf Hitler - met brullende stem - een shampoo aanprijst ging een stap te ver. Na een golf van kritiek werd de commercial van tv gehaald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten