dinsdag 26 maart 2013

23 jaar Laiki Bank Cyprus


'
,Ik maak me geen illusies, ik sta op straat'Wie: Andreas Solomondos (46), vader van zoon van 15, dochter van 9.
Werk: 23 jaar werkzaam bij de Laiki Bank


,, De afgelopen dagen heb ik alleen maar gedemonstreerd. Dat het fout zou gaan hier op Cyprus, had ik al jaren geleden voorspeld. Maar zo abrupt, zo meedogenloos? Deze week zag ik een aantal woedende demonstranten de Europese vlag in brand steken. Dat heb ik nog nooit eerder gezien. Dat doen ze in de Arabische wereld met de Amerikaanse vlag. Die Europese vlag heb ik bewaard, als aandenken.’’


,, Ik werk 23 jaar bij de Laiki Bank, op de afdeling die leningen aan bedrijven en particulieren verstrekt. Ik maak me geen illusies, ik sta op straat. Ik geloof niet dat ik snel een andere baan kan vinden. Niet op mijn leeftijd, niet met mijn kwalificaties. Ik ben een bankmedewerker, geen architect of technicus. Wat moet ik gaan doen? Gelukkig heeft mijn vrouw een stabiel inkomen. Ze werkt bij de politie. Maar er zijn echtparen die allebei bij Laiki werken. Zij zijn nu echt in paniek. De hele dag rinkelt mijn telefoon. Collega’s. Ik kom ze tegen bij de demonstraties - met dikke ogen van het huilen.

,,Wij hebben als gezin geluk. Ons huis is afbetaald, ik rijd geen luxe wagen. Bijna al mijn collega’s rijden in een Mercedes of BMW. Cyprioten zijn dol op status. Ik ben een uitzondering. Ik ga soms op de fiets naar mijn werk. Ik ben de enige. Een vlieg in de pap, zoals we hier zeggen. Maar het was ook zo eenvoudig om geld te lenen. Er zijn heel veel mensen met met meer dan 2 ton aan schuld. De banken hebben ons gesmeekt om meer te lenen. Mensen hebben hier altijd te groot geleefd. Overconsumptie. We wonen allemaal in te grote huizen. We hebben ons huis zelf gebouwd, 210 m2. En dat is voor hier maar klein. Veel van onze vrienden wonen in huizen groter dan 300m2. Daarom heeft iedereen hier een schoonmaakster in huis.  Daarom zie je hier al die Aziatische meisjes, allemaal hulp in de huishouding. Ook wij hebben een Vietnamese schoonmaakster.  

Helemaal ontkom je er niet aan, maar mijn vrouw en ik hebben altijd geprobeerd niet te gek te doen. We hebben nu schuld van een ton en dat is voor Cyprus erg weinig. Een paar jaar geleden heb ik grond gekocht voor mijn kinderen. Dat adviseerden ze iedereen hier. Stom natuurlijk, die grond raak ik nu niet meer kwijt. Maar we moeten wel elke maand 1000 euro aflossen. Ik hoop dat ik met mijn ontslagpremie die schuld kan afbetalen. Normaal gesproken zou ik na 23 jaar recht hebben op 150.000 euro. Maar de vraag is of dat geld - er is een speciaal personeelsfonds bij Laiki met 300 miljoen euro - er nog is.  Als er geen premie is, dan heb je de poppen pas echt aan het dansen. Dan worden mensen pas echt radeloos en alle Laiki-medewerkers leggen dan onmiddelijk het werk neer. Ze zullen ons toch nog een paar maanden nodig hebben om alles af te handelen. Hoe wij het als gezin gaan redden? Ik weet het niet.

Ik ben woedend op Europa. Ik zou willen dat we nooit lid waren geworden van de EU. Heeft ons niets gebracht. Ik heb nooit geloofd in het principe van de Europese Unie. Vond het altijd al een kapitalistische bende en daar heb ik nu gelijk in gekregen. Die Nederlandse minister Dijsselbloem? Wat een idioot. Ik geloof niet in complottheorie├źn, maar wat ze ons hebben geflikt? Daar zit meer achter. Ik weet niet of Europa de Russen willen pakken, of iets wil uittesten. Maar er zijn mensen die hier rijk van worden. We hebben gehoord - van mensen die het kunnen weten - dat er vorige week al miljoenen euro’s uit Cyprus zijn weggesluisd.. En dat was voor de bekendmaking van de plannen van Brussel. Ik hoop dat de mensen die hier echt verantwoordelijk voor zijn, de top van de banken dat zij gaan boeten voor hun fouten. Dit mag niet ongestraft blijven.’’

Mensen hebben er nu nog geen idee van hoe groot de crisis gaat zijn.. We staan nog maar aan het begin. Ik voorspel 40 procent werkloosheid binnen een paar maanden. De bankensector is het begin, daarna gaan de kleine bedrijven over de kop. De Russen zullen vertrekken en dan dondert alles nog verder ineen. Ik heb mijn zoon en dochter al gewaarschuwd dat het allemaal minder en minder gaat worden.’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten