dinsdag 19 februari 2013

'Niet drie maar vier of vijf kinderen'

Erdogans kinderwens

‘Maak minstens drie kinderen, vier of vijf’, roept Erdogan keer op keer. De Turkse bevolking wordt ouder en daar is de premier helemaal niet blij mee.

,,Eén kind of twee kinderen betekent het faillissement van het land, Drie kinderen is ok, maar willen we ons land verder vooruit brengen dan hebben we vier of vijf kinderen per gezin nodig. Dat is de wet van de economie’’, zo stelde Recep Tayyip Erdogan onlangs met opgeheven vinger.. Te pas en te onpas roept de Turkse premier het volk op meer kinderen te maken.En snel!

De geboortecijfers in het land lopen terug en Turken worden steeds ouder. Uit recente data blijkt dat de gemiddelde leeftijd van de 75 miljoen Turken net boven de dertig jaar is gekropen. Reden voor Erdogan om aan de alarmbel te trekken. Het ‘grijze’ Europa is zijn schrikbeeld. Hij wil dat Turkije in 2023 bij de tien grootste economieën ter wereld hoort en daar hoort een jonge dynamieke beroepsbevolking bij.

Met tal van maatregelen wil de overheid nu proberen het volk te bewegen om vooral meer kinderen te krijgen. Zo komt er kinderbijslag - 120 euro per maand, wordt het zwangerschapverlof verlengt van 4 naar 6 maanden en kunnen arme kinderloze gezinnen in aanmerking komen voor een gratis IVF-behandeling.

Niet iedereen is niet blij met Erdogan’s kinderwens.,, Kinderen maken is niet makkelijk, maar je wilt ze toch ook een toekomst bieden’’, zegt de 40-jarige Altan Egindeniz, vader van zes .Hij woont met zijn gezin in Aydinli, een buitenwijk van Istanbul met ruim 50.000 inwoners. Meer dan 75 procent hier leeft rond de armoedegrens. Arme gezinnen uit alle hoeken van het land zijn hier neergestreken.  Engindeniz: ,,Veel gezinnen hier leven van nog geen 400 euro per maand, waarvan de helft naar de huur gaat. De kinderen in deze families eten zelden vlees, slapen soms met z’n drieën in hetzelfde bed. Wat voor toekomst hebben zij?’’ Hij schudt zijn hoofd. ,,Maar daar hoor je Tayyip niet over.’’ Zelf hoort hij niet bij de armsten in de wijk. Maar veel geld is er in het gezin niet. Geld voor - in Turkije bijna noodzakelijke - bijlessen  om zijn oudste dochter klaar te stomen voor het nationale universiteitsexamen was er niet

Ook buurtgenoot Sengul Dalgakiran (31) maakt zich boos over de uitspraken van de premier. ,,Ik heb zelf een zoon van zeven, ik zou graag meer kinderen hebben, maar hoe ga ik dat betalen? De tijd dat vrouwen maar kinderen bleven krijgen, zonder zich te beschermen, is juist voor bij.’’ De overheid moest zich schamen over de grote verschillen tussen arm en rijk in het land, zegt Dalgakiran, actief voor de grootste oppositiepartij CHP. ,,Ik ken een moeder die af en toe voor één euro een beetje gehakt koopt, alleen voor haar dochtertje. Er zijn hier kinderen, die in de winter op slippers naar school komen.’’

Economieprofessor Serdar Sayan aan de TOBB Universiteit in Ankara wijst er op dat veertig procent van alle kinderen in arme gezinnen opgroeit.  ,,De armste gezinnen hebben gemiddeld 3,5 kind, Rijke families hebben één.’’ Hij gelooft ook niet dat de Erdogan’s maatregelen veel uit zullen halen. De vergrijzing is een bijna onstopbaar proces, een universele trend: in landen waar de welvaart groeit, dalen de geboortecijfers, stelt de professor. ,,Mogelijk dat arme gezinnen besluiten nog meer kinderen te krijgen,deze maatregelen wekken de illusie dat ze beter af zijn met een groter gezin. Maar geen van deze kinderen staat een glanzende toekomst te wachten.’’

Liberale Turken stellen dat het Erdogan niet alleen om de bevolkingscijfers is te doen, maar dat hij conservatieve religieuze generatie wil 'kweken' die de moderne levenstijl en de positie van de vrouw verder onder druk zal zetten. De felle tirade van Erdogan vorig jaar tegen abortus wat hij ‘moord’ noemde, is een teken aan de wand.

Ook vader Engindeniz vreest niet alleen de kinderwens van de premier, maar ook diens groeiende autoritaire trekken,,Tayyip bemoeit zich overal mee. Hij is overal.Tot in onze slaapkamer.’’

Feiten

- Het geboortecijfer in Turkije loopt terug, gemiddeld krijgen vrouwen in Turkije nu 2,1 kinderen. In 1978 bedroeg dit nog 4,3. De populatie - nu 75 miljoen - groeit nog steeds, maar minder hard dan voorheen.

-Voor het eerst in de geschiedenis ligt de gemiddelde leeftijd net boven de dertig jaar.

-Als deze trend zich doorzet dan zal de Turkse bevolking tot 2035 doorgroeien tot 85 miljoen en daarna langzaam gaan afnemen.

-Achtien procent van de Turkse bevolking leeft onder de  armoedegrens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten