maandag 25 februari 2013

minister bezoekt patriotmissie‘We weten wat u op de radar voorbij ziet komen’

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert bracht zaterdag een bliksembezoek aan de Nederlandse patriotmissie in Turkije.

Camera’s flitsen, Turkse journalisten en fotografen verdringen zich rond de Nederlanse minister die zich een kopje koffie in laten schenken door een Nederlandse militair op de Incirlikbasis in Oost-Turkije. Een vrouwelijke minister van defensie dat zien ze niet vaak.

De 260 Nederlandse militairen glimlachen besmuikt wanneer Hennis haar rondje door de hangar maakt. ,,Hey, wat goed om je te zien. We hebben nog met elkaar getwitterd’’, begroet de Nederlandse bewindsvrouw een militair hartelijk. Hennis-Plasschaert - samen met haar Duitse en Turkse collega’s - brengt vandaag een bliksembezoek aan de Nederlandse patriotmissie. Sinds eind januari zijn de twee Nederlandse patrioteenheden - zeven lanceerinsteliingen staan hier op de enorme basis, vijf andere bij het vliegveld in Adana, operationeel. Ze moeten deze regio beschermen tegen aanvallen uit Syrië. Hennis-Plasschaert:,,Conflicten en oorlog zijn minder ver weg dan we graag geloven. Aan de randen van Europa wordt hard gevochten. U weet zelf wat we op de radar voorbij zien komen.’’

In een veld op de uitgestrekte basis staan de Nederlandse patriots opgesteld. In een kleine cabine zitten de vuurleiders van de eenheid. Ze houden - in shifts van  twaalf uur lang - de groene radarschermen voortdurend in de gaten. Net als in het commandocentrum verderop en net als de Amerikanen in Gaziantep en Duitsers in Kahramanmaraş doen. Het hele luchtruim boven Syrië wordt nauwlettend gevolgd. Op scherm schuiven kleine symbooltjes heen en weer. Gewoon vluchtverkeer maar ook scuds, die Syrië de laatste tijd steeds vaker afschiet en die de militairen rechtop doet veren. Komt de scud richting Turkije? Tot op heden was dat nog niet het geval. ,,We hebben dagen dat we er geen een zien, en dagen dat we er zeven zien inslaan aan Syrische zijde’’, zegt majoor Frank Dijkmans, shift-leader van het commandocentrum, het crisiscentrum van de missie. De volgende dag zien de militairen op het nieuws wat de gevolgen van die raketaanval waren. ,,Dan realiseren we ons weer waarom we hier zijn.’’ De patriots zijn er uitsluitend om het Turkse grondgebied te beschermen.

De Nederlandse militairen hebben het - vergeleken met de Duitse collega’s in Kahramanmaraş - goed op de enorme Incirlik-basis, waar ruim drieduizend Amerikaanse en Turkse soldaten gestationeerd zijn, zegt kapitein André Bongers. ,,Daar moet alles nog opgebouwd worden. Hier is zoveel te doen.’’ Aan recreatiemogelijkheden hebben de soldaten in ieder geval geen gebrek. Er is een luxe sportschool, een grote supermarkt, verschillende restaurantjes, een Burger King en zelfs een bioscoop. ,,Vervelen hoef je je hier niet te doen. We hebben het hier echt getroffen’’, zegt kapitein Bongers.  De Nederlanders organiseren ook zelf van alles. Van badminton- en trefbalwedstrijden tot ‘modderlopen’ en conditietrainingen voor militairen boven de veertig. Slapen doen ze in het toepasselijke ‘Patriot Village’, een klein containercomplex.  ,,Het blijft een beetje op de scouting lijken’’, grapt een militair.

Het bezoek van de minister is maar kort. Commandant der Strijdkrachten, generaal Ton Middendorp blijft nog wat langer bij ‘zijn mannen’. ,,Het is goed om even zelf achter de schermen bij een missie te kijken. Belangrijk ook voor het moreel, zeker nu veel onrust is over de reorganisaties.’’

In de Turkse pers  is de volgende dag veel aandacht voor het Nederlandse bezoek aan de missie. Dagblad Hurriyet zet - een paar uur na het bezoek - een hele fotoreportage op de website. Niet de patriots, maar het feit de Duitse minister van Defensie Thomas de Maizière zijn jas aan de koukleumende Nederlandse minister aanbood is het onderwerp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten