dinsdag 26 februari 2013

Klein beetje hoop?

Verkiezing Anastasiadis geeft sprankje hoop in Noord-Cyrpus

Nicos Anastasiadis is de nieuwe president van Cyprus. Onder Turks Cyprioten in Noord-Cyprus gloort hoop dat hij het vredesproces nieuw leven in kan blazen. ,,Veel Turks Cyprioten zijn blij met de verkiezingen van  Nicos Anastasiades in het Grieks Cypriotische zuiden ’’, zegt apotheker en columniste Fatma Azgin in Nicosia, de verdeelde hoofdstad van Cyprus. Ook zelf is ze positief over de nieuwe president die gisteren in een tweede ronde rivaal Stavros Malas- versloeg. Azgin hoopt dat er een nieuwe wind gaat waaien op het eiland waar de Turks en Grieks Cyprioten al bijna veertig jaar - na de invasie van Turkije in 1974 - gescheiden leven.

De Turks Cyprioten zijn niet vergeten dat Nicos Anatasiades de enige Grieks Cypriotische politicus was die in 2004 ja zei in het referendum over Annan-plan, het plan van de Verenigde Naties voor hereniging van het eiland. Een oplossing leek toen dichtbij. Maar het liep anders.

Noord-Cyprus zei volmondig ja, de Griekse Cyprioten stemden massaal tegen. En daarmee kwam het Cyprus-probleem in een impasse. Tientallen vredesbesprekingen en grote druk van de internationale gemeenschap haalden niets uit. Cyprus is het hoofdpijndossier van de Europese Unie geworden. De Turkse republiek van Noord-Cyprus wordt alleen door Turkije erkend en vormt een groot obstakel voor de Turkse toetreding tot de Europese Unie. Het noorden - compleet afhankelijk van het grote Turkije - is de teleurstelling van toen nooit helemaal te boven gekomen.

Apotheker Azgin verwacht dan ook geen wonderen van de nieuwe president. De crisis heeft de grootste prioriteit zegt ze. De ellende in het zuiden is groot. De werkloosheid stijgt snel, lege winkels sluiten bij bosjes en de banken - getroffen door de crisis in Griekenland - zitten zonder geld. Ruim 17,5 miljard euro is nodig om het eiland om het eiland er boven op te helpen. ,,Hij zal eerst de economie moeten redden.’’

Volgens Azgin gaat het hem dat lukken. ,,Hij onderhoudt anders dan zijn communistische voorganger goede banden met Europa, zeker met Merkel en wellicht kan de crisis het vredesproces zelfs een extra zetje geven.’’  Die hoop hebben meer Noord-Cyprioten. Wellicht kan Europa - in ruil voor de miljoenenleningen die de president moet los zien te krijgen uit Brussel - eisen stellen aan Anastasiades en hem opdragen vaart te zetten achter het vredesproces.

De Turks-Cypriotsche oud-parlementariĆ«r Okan Dagli is eveneens positief over de verkiezing van de conservatieve president ‘bij de buren’.  ,,Ik heb hem in verleden een paar keer ontmoet en hij is een totaal andere politicus dan zijn voorganger Christofias. Hij heeft in 2004 - door ja te zeggen tegen het Annan-plan- echt zijn nek uitgestoken. Ik geloof dat hij de juiste man is en een nieuwe energie kan geven op het eiland, de EU en aan de internationale gemeenschap.’’ Dagli benadrukt dat de slepende onderhandelingen veel mensen op het eiland heeft gedemoraliseerd.

Zo ook ondernemer Sabri Abit, die in Noord-Cyrpus een hotel runt. ,,Ik  vrees dat er niets verandert. Alleen de poppetjes.  De crisis daar draait het nu om. En de orthodoxe kerk - erg machtig in het zuiden - is niet voor een oplossing. De kerk zei in 2004 nog dat degenen die ja zouden stemmen in het referendum, niet naar de hemel gingen.’’ Veel eilandbewoners geloven dan ook niet meer in een oplossing voor het eiland, waar Turks- en Grieks Cyprioten al zolang in verdeeldheid leven.
Lachend: ,,Mijn vader zei toen ik jong was: ‘Volgend jaar jongen, dan is het voorbij’. Diezelfde woorden zeg ik nu tegen mijn dochter, maar geloven doe ik het niet meer.’’


Geen opmerkingen:

Een reactie posten