woensdag 13 februari 2013

Bom aan de grens

Explosie aan Turks-Syrische grens was ‘terreuraanslag’

Wie zit er achter de bomaanslag gisteren aan de Turkisch-Syrische grens? Turkije zoekt naarstig naar antwoorden.

De 15-jarige Ibrahim Yalcinkaya had net een bijbaantje gevonden bij een kebabshop in Reyhanli, dichtbij Syrishe grens. Voor nog geen 3 euro per dag bracht hij kebab rond. Maandag fietste hij met een bestelling naar de grensovergang Cilvegozu. Hij overleefde de trip niet. Ibrahim behoort tot een van de veertien slachtoffers die maandag om het leven kwam bij de explosie aan de Turk-Syrische grens. Gisteren werd hij begraven.

De explosie is nog door veel vraagtekens omgeven. De Turkse autoriteiten zijn op zoek naar drie verdachten - twee mannen en een vrouw - die maandag een grijze auto met Syrisch kenteken die bij de grensovergang  achter hebben gelaten. Op de camerabeelden is te zien dat  twintig minuten nadat ze de auto hebben verlaten, het voertuig ontploft: met enorme paniek veertien dodelijke slachtoffers en bijna dertig gewonden tot gevolg. ,,Dit is een terroristische daad, zeer waarschijnlijk uitgevoerd door een Syrier’’, stelde minister van binnenlandse zaken Muammer Güler gisteren tijdens een persconferentie.

Volgens terreurexpert Nihat Ali Ozcan zijn er nogal wat ‘verdachten’. ,,Is dit het werk van Assad, van de verschillende oppositiegroepen, van criminele warlords, of anderen die Turkije in het conflict willen trekken?’’ Dit situatie aan de andere zijde van de grens is complex, zo stelt hij. Zo zijn er spanningen tussen de macht winnende Al Quaeda-gelieerde Jabhat Al-Nusra en de Free Syrian Army. De radicale Al-Nusra zou de afgelopen dagen ook de grootste dam in het land hebben veroverd. Ozcan: ,,Veel grensgebied is in handen van de oppositie, maar wie dat zijn, is vaak niet duidelijk.’’

Turkije kondigde gisteren al aan de controles bij de grensovergangen aan te scherpen. Bij de betreffende grensovergang was weinig tot geen controle.

Het is niet de eerste keer dat het geweld de grens overslaat. In oktober kwamen 5 mensen, onder wie drie kinderen, in het dorp Akcakale om het leven na een mortieraanval. Turkije antwoordde met gerichte raketten aanvallen.  In juni liep de spanning tussen de oude bondgenoten ook al op toen Syrische troepen een Turkse straaljager - boven internationale wateren - uit de lucht schoot. De groeiende dreiging uit Syrië deed Turkije de hulp van de Navo inroepen. Sinds vorige maand staan nu - dichtbij de grens - Nederlandse, Duitse en Amerikaanse patriotraketten. Klaar om een aanval uit Syrië te onderscheppen.

Sinds de onrust begon hebben 170.000 Syriers hun toevlucht genomen tot het buurland, velen verblijven in enorme kampen in de grensprovincies. In Turkije zelf groeit de krltiek op de overheid. Nihat Ali Ozcan: ,,Het volk keert zich meer en meer tegen het overheidsbeleid, tegen het steunen van de oppositie. De Turkse regering zelf had nooit gedacht dat de situatie zolang zou voortslepen en dat Assad het zo lang zou vol houden. ‘’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten