vrijdag 8 februari 2013

Blondines in strijd tegen Darwin

Hoogblonde moslima’s in de strijd tegen Darwin

Ze zijn blond, rondborstig, moslima en haten Darwin. En elke avond zijn ze op de Turkse tv. De ‘vriendinnen’ van de islamitische prediker Adnan Oktar staan niet alleen. De evolutieleer staat onder druk in Turkije.  
Door onze correspondent Jessica Maas

ISTANBUL (DPD) -  Veel zeggen de Turkse blondines, met volle boezem, strakke truitjes en dikke lagen make-up -niet. Ze glimlachen en staren - zonder uitzondering - vol bewondering naar hun ‘meester’  Adnan Oktar, die te keer gaat tegen de evolutietheorie van Darwin. Allah heeft de wereld geschapen en de evolutieleer is een grote leugen, luidt de boodschap van goeroe Oktar. De dames - stuk voor stuk vrome moslima ‘s- knikken instemmend. Dat heeft ‘Hoca’ ofwel Meester Adnan weer mooi gezegd.

Elke avond is dit bijzondere gezelschap op de Turkse tvzender A9 - het kanaal van Oktar -   te zien. Adnan Oktar praat en praat. ‘Zijn katjes’, zoals hij ze zelf liefkozend noemt, luisteren. En om de rest van de wereld niet uit te sluiten, is er eigen You Tube kanaal - 39.000 abonnees -  waar de programma’s meerdere talen worden vertaald.  Zijn sexy vriendinnen doen de kijkcijfers geen kwaad.

Oktar is Turkije’s bekendste creationist en schrijver van tientallen boeken, waarin hij te keer gaat tegen de evolutietheorie en ‘duivelse darwinsten’. In 2007 trok hij al de aandacht toen hij onderwijsinstellingen in de VS en Europa de ruim 700 pagina’s tellende Altas der Schepping gratis toestuurde, hierin stelt Aktar dat Darwinsten hebben geleid tot 9-11 en de holocaust. Ook Nederlandse universiteiten ontvingen een exemplaar. Aan geld geen gebrek. Volgens de Turkse media heeft hij geldschieters in de Arabische wereld en in de VS, waar de christelijke creationisten hun islamitische kameraad in zijn missie zouden willen steunen.

Brandschoon is het imago van Oktar niet. In 2008 werd hij tot 3 jaar cel veroordeeld vanwege het oprichten van een criminele organisatie. De ‘vrome’ meester zou jonge volgelingen hebben gechanteerd met sextapes. Oktar ging in hoger beroep en werd vrijgesproken waarna hij in 2011 zijn eigen tv-kanaal begon. Van kritiek houdt ‘de meester’ overigens niet. Hij spande tientallen rechtszaken aan tegen critici. Ook mensen die commentaar leveren op zijn YouTube-filmpjes moeten uitkijken. De advocaten van Aktar dienden de afgelopen drie maanden maar liefst 350 klachten bij justitie in over beledigende reacties op zijn filmpjes.

Maar de opmerkelijke prediker en zijn vriendinnen staan niet alleen. Er zijn nogal wat Turken die niet veel op hebben met Darwin. Uit een groot onderzoek in 2006 onder 34 landen bleek dat de acceptatie van de evolutieleer in Turkije - met 25 procent - het laagst was. Niet gek, na de coup van de jaren tachtig werd de creationistische ideologie gepromoot in het onderwijs. ,,Leerkrachten werden bekeerd. En met succes - slechts 38 procent van de jonge biologieleerkrachten accepteert de evolutietheorie’’, zegt biologie professor Aykut Kence van Middle Eastern Technical Universiteit in Anakra.

Onder het bewind van de islamitische AKP winnen de creationisten nog meer aan terrein.  Vorig jaar werd op de Marmara Universiteit in Istanbul de eerste universitaire conferentie over creationisme , gesteund door de Turkse onderwijsautoriteit, gehouden. De conferentie leidde tot protesten van academici. Onder hen Kerem Cankoçak, assistent professor aan de Istanbul Technische Universiteit. ,,De AKP is vastbesloten om een islamitische samenleving te creëren. Eén vijand is de wetenschap.’’
 
Ook professor Kence in Ankara maakt zich zorgen: ,, In principe worden evolutietheorie en creatonisme nu beiden behandeld in het onderwijs, maar de lesboeken zijn zo geschreven dat evolutie belachelijk wordt gemaakt.’’

Steeds vaker duiken berichten op van leerkrachten die op het matje worden geroepen omdat ze het in de lessen over Darwin hebben gehad. Een leerkracht in Adana werd berispt, een collega in Ankara moest een dag salaris inleveren nadat hij over de evolutieleer had gesproken. ,,Door deze intimidatie mijden veel leerkrachten het onderwerp.  Creationisme is de staatsleer en Turkije is het enige land ter wereld met een seculiere grondwet, waar dat het geval is.’’

Dit alles verklaart de populariteit een figuur als Adnan Oktar.  Wetenschapper Cankoçak: ,,Deze vent is een grote grap. In een normaal land zou niemand naar hem luisteren. Maar Turken hebben gemiddeld 4,5 jaar onderwijs achter de rug. Daarom kan een charlatan zoals hij zo populair worden.’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten