donderdag 31 januari 2013

Verkeerde tattoo..


Rechtszaak over PKK-tatoeage Nederlandse toerist

Een Turkse tatoeëerder die in plaats van de Turkse, de PKK-vlag op de schouder van een Nederlandse toerist zette, hangt een gevangenisstraf boven het hoofd.

Het moet een vreemde vakantie zijn geweest voor de Nederlandse Mark in de Turkse badplaats Gümbet, dichtbij Bodrum. Hij wilde een tatoeage van de Turkse vlag, maar stapte in de zomer van 2006 het vliegtuig terug naar huis in met een vlag van de PKK op zijn schouder. De Nederlander was woedend en spande een rechtszaak aan tegen tatoeëerder Özcan T.

De zaak die nu door een uitspraak van het Turkse Hoger Beroepshof in de openbaarheid komt, leidt tot grote verontwaardiging in Turkije.,,Geen vlag maar terreurpropaganda’’ en Hij wilde een Turkse vlag’...’’ en ‘PKK-tatoeage schandaal in Bodrum’  koppen de kranten. Ook justitie neemt de zaak hoog op en beschuldigde de verdachte van het maken van propaganda voor een terreurorganisatie.

De rechtbank vond de PKK-tatoeage verre van een goede grap en  veroordeelde de tatoeëerder tot 1 jaar cel. Ozcan Z. liet het daar bij niet bijzitten en ging in hoger beroep. En met succes. Hij hoeft voorlopig nog niet de bak in, luidde het oordeel. Volgens het hof kan door- een recente wetswijziging niet onder de anti-terreurwet worden vervolgd en het hof heeft het dossier naar een regionale rechtbank doorverwezen.  

De kans is echter groot dat hij toch zal moeten zitten De Turkse justitie staat niet bepaald bekend om haar vergevingsgezind wanneer het de PKK betreft. Turkije is al ruim dertig jaar in een strijd verwikkeld met de PKK, die zowel door de EU als VS als een terreurbeweging wordt beschouwd. Het geweld heeft al aan meer dan 40.000 mensen het leven gekost.

,,Van mij mag hij zeker twee jaar zitten. Hij heeft met opzet schade gebracht aan iemands lichaam. Er gaan in dit land mensen voor minder de bak in’’’, stelt eigenaar Efrat Keskin van tattoeshop Adrenalin uit dezelfde badplaats die in de zomer veel toeristen als klant heeft ,, Bovendien heeft hij het imago van alle Turkse tattoe-artiesten geschaad. Een rotte appel kan zoveel kwaad doen voor de hele sector.’’

Keskin kent Özcan T. persoonlijk. ,,Het is een amateur, hij werkt in de bouw en beunt in de zomer in kapsalons bij.  Goedkoop, Zonder certificaat, tegen alle hygiëne regels in. De Nederlander heeft zijn tatoeage daar ook laten zetten. Hij mag blij zijn dat hij geen Hepatitis heeft opgelopen.’’
 
Het probleem is, volgens de 
tatoeëerder, dat veel Europese toeristen een zo’n goedkoop mogelijke tatoeage willen ,,Maar we hebben het over tatoeage op je lichaam, die levenslang mee moet gaan. Daar moet je niet op bezuinigen.’’  De Nederlandse Mark zou de tatoeage inmiddels met laser hebben laten verwijderen.

2 opmerkingen:

  1. Dag Jessica,

    PKK pakte in 1984 de wapens op. De strijd duurt dus niet "al ruim dertig jaar".

    Groet, Tan

    BeantwoordenVerwijderen