zondag 20 januari 2013

Prijskaartje Patriots


Turken verontwaardigd over
prijskaartje Nederlandse patriots

ISTANBUL ,,Nederland presenteert rekening voor patriots’ en ‘jullie zijn rijk, vriend. Betaal’, kopt de Turkse media. Daags voordat de Nederlandse patriot-eenheden en 360 militairen in Adana aankomen is ophef ontstaan over de onkosten van de missie, die voor rekening van Turkije komen. Het gaat om logistieke en verblijfskosten van de militairen.

,Dit hebben we niet eerder meegemaakt. Het gaat om een missie onder de paraplu van de Navo’’, zegt parlementariër Ismail Safi van de regerende AKP. Safi, voorzitter van de Nederlands-Turks vriendschapgroep binnen het Turkse parlement, ontving vorige week Han Ten Broeke (VVD), voorzitter van de vaste kamercommissie van defensie. 

Onderwerp van gesprek: de komst van de Nederlandse patriots.
Nederland stuurt op verzoek van de Navo - net als Amerika en Duitsland - afweergeschut naar bondgenoot Turkije, om het land te beschermen tegen mogelijke aanvallen uit Syrië. Dinsdag komen de Nederlanders aan in Adana. 

De mededeling van Ten Broeke dat de onkosten voor de missie door Turkije moeten worden betaald, verbijsterde de Turkse politici. Het dagblad Aksam kreeg hier lucht van en pakte gisteren op de voorpagina flink uit met het Nederlandse ‘prijskaartje’, andere media volgden snel.

Safi: ,,Het gaat niet om de kosten, die kunnen we wel dragen. We bieden onderdak aan 150.000 Syrische vluchtelingen, daar kunnen ook nog wel 360 Nederlandse militairen bij, maar het gaat om het principe.’’ De uitleg van Ten Broeke maakte het er volgens hem niet beter op. ,,Ten Broeke zei dat het niet aan het Nederlandse volk uit te leggen valt, wanneer Nederland deze kosten betaald. Maar waar hebben we het over? Dit zijn details waar het volk zich niet mee hoeft te bemoeien? Maar we zullen ons als Navo-lid uiteraard conformeren aan de bestaande regels.’’ Ook een woordvoerder van het Turkse ministerie van buitenlandse zaken liet gisteren desgevraagd weten dat ervan ‘onenigheid tussen Ankara en Den Haag’ geen sprake is.

Maar Hasan Hüseyin Türkoglu, parlementariër voor oppositiepartij MHP, ook aanwezig bij de bijeenkomst met Ten Broeke, verwacht dat de kwestie volgende week ‘ nog een staartje krijgt in het parlement’. ,,Wij zijn niet de enige die verbaasd zijn over deze gang van zaken. Wij dragen als land zelf ook zorg voor de onkosten van Navo-missies zoals in Afghanistan.. Maar volgens Ten Broeke zijn dit arme landen en zijn wij rijk genoeg om de onkosten te betalen’’ Lachend: ,,Als het Nederland nou eens met die patriots Wesley Sneijder mee stuurt.’’1 opmerking:

  1. Zoiets noemen we doorgaans een gotspe. De Patriots zijn niet gestuurd op verzoek van de NAVO, maar op verzoek van Turkije zelf. En waarom heeft Turkije zelf geen Patriots, zoals o.a. Nederland en Duitsland wel? Nou, dat scheelt Ankara een hoop geld dat nu door de Nederlandse etc. belastingbetalers is opgehoest. Verder: de kosten voor het transport, plaatsen en 365/24/7 paraat hebben van de raketten komen niet voor rekening van Turkije. Mijn advies aan Ankara: koop die dingen zelf, dan hoef je ook niet meer te zeuren.

    BeantwoordenVerwijderen