maandag 28 januari 2013

De nieuwe held


Sneijder voor het eerst in geel-rood
ISTANBUL (DPD) - En daar is hij dan. De man die voetbalminnend Turkije de afgelopen weken zo in spanning heeft gehouden. In de 57ste minuut van de derby tegen Besiktas verschijnt Wesley Sneijder voor het eerst in het geel-rood van Galatasaray, met rugnummer 14, in de sneeuw op het veld. De vreugde bij de supporters is groot. Daar is de nieuwe held van Cim Bom Bom.

De afgelopen weken beheerste hij de sportpagina’s. Komt hij wel of komt hij niet, dat was de vraag. Elke detail en elke uitspraak van Sneijder werd groot nieuws in Turkije. En vorige week hakte de Nederlandse middenvelder dan eindelijk de knoop door en maakte de overstap van Internazionale naar de Turkse topclub Galatasaray. Met open armen werd hij en vrouw Jolanthe door honderden blije supporters op het Atatürk vliegveid in Istanbul ontvangen.

De boodschap aan de Nederlandse topvoetballer van de Galatasaray-aanhang is helder. Voetbalgek Turkije verwacht veel van de Utrechtse middenvelder. Heel veel. Brengt hij Cim Bom Bom verder in de Champions League? Zorgt hij ervoor dat de ruim honderd jaar oude club voor de 19de keer kampioen van Turkije wordt? Gaat hij de sterren van de hemel spelen?  Is hij de transfersom van 7,5 miljoen waard?

Hoe hoog de verwachtingen zijn, blijkt meteen al na zijn eerste wedstrijd. Het optreden van de nieuwe aanwinst wordt in alle nabeschouwingen kritisch besproken. Besiktas is met 2-1 verslagen, maar dat was niet de verdienste van de nieuwe aanwinst. klinkt het.,,We hebben hem niet gezien’’, stelt Hakan Sukur, oud-sterspeler van Galatasaray. ,,Hij speelde economisch. Ik vraag me af of hij er al klaar voor was’’, oordeelt een andere commentator .Sneijder speelde zijn laatste wedstrijd voor Inter in september.

Maar er was ook begrip, kort nadat Sneijder het veld op kwam, werd middenvelder Filipe Melo met rode kaart van het veld gestuurd en moest Galatasaray met tien man verder. ,,Dit veranderde de hele strategie, Wesley Sneijder kon zich daar ook ook niet echt laten zien’’, vindt een andere Turkse voetballegende Ridvan Dilmen. De Zweedse teamgenoot Johan Elmander is - zo zegt hij voor de camera’s na de wedstrijd -  ervan overtuigd dat de de 28-jarige Nederlander de beloftes gaat waarmaken. ,,Hij is nu nog niet klaar, maar na een paar trainingen zal hij veel toevoegen. Hij is een geweldige speler.’’

Sneijder heeft zich voor 3,5 jaar aan de Turkse topclub verbonden. De Turkse media staat inmiddels al weer vol van de volgende ‘shock-transfer’ voor Galatasaray. Oud-Chelsea speler, de Ivoriaanse spits Didier Drogba, nu nog onder contract bij het Chinese Shangia Shenhua, zou een contract voor 1,5 jaar gaan tekenen.
Nog een nieuwe held voor Cim Bom Bom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten