zaterdag 19 januari 2013

6 jaar, na moord Hrant Dink


Turken eisen opheldering moord Hrant Dink

Het is vandaag zes jaar geleden dat de Turks-Armeens journalist Hrant Dink op klaarlichte dag in Istanbul werd doodgeschoten. De moord is nog steeds omgeven door tal van vraagtekens.

ISTANBUL -  Zijn schoenen die onder het witte laken uitsteken. Dat beeld staat bij veel Turken in het geheugen gegrift.  Op 19 januari 2007 werd Hrant Dink - de Turkse Armeens journalist voor zijn kantoor in Istanbul doodgeschoten. Het land was in schok. Duizenden Turken gaan vandaag (zaterdag) opnieuw de straat op in een schreeuw om gerechtigheid.


Het verdriet van 2007 heeft plaats gemaakt voor teleurstelling en woede. Ondanks de beloftes van de regering de moord tot de bodem uit te zoeken, is er 6 jaar na dato weinig wat hoopvol stemt. De zaak is voor velen het bewijs dat de rechtstaat niet functioneert. Het afrekenen met het donkere verleden is niet eenvoudig. ,,Donkere krachten in dit land willen absoluut niet dat deze zaak wordt opgelost’, zegt Cengiz Aktar, politiek wetenschapper en een goede vriend van Dink.

Dink die in zijn artikelen openlijk over de Armeense genocide - de volkerenmoord op de Armeniërs in 1915, die volgens de Turken - nooit heeft plaats gevonden, schreef, had veel vijanden. De journalist werd vanwege zijn uitspraken door nationalistische aanklagers voor de rechter gesleept. Na een veroordeling eind 2005 werd hij nog vaker met de dood bedreigd.

Kort na de moord werd de 17-jarige Ogün Samast uit Trabzon gearresteerd. Hij bekende. Vanaf het begin van het onderzoek was echter duidelijk - - wat het hele land al vermoedde - dat de jongen niet alleen had gehandeld. Tal van bewijsstukken wijzen erop dat de politie op de hoogte van de moordplannen was, maar had nagelaten Dink te waarschuwen. Veelzeggend was de foto die daags na de arrestatie van de 17-jarige dader opdook, waarop twee agenten trots met de Turkse vlag naast Samast poseren. De agenten in kwestie werden niet berispt, maar zijn juist verder opgeklommen binnen het politiekorps.

Tot woede van de familie werden vorig jaar alleen drie anderen tot lange gevangenisstraffen veroordeeld voor de moord. Negentien andere verdachten, werden vrijgesproken.  Van een criminele organisatie was geen sprake, luidde het oordeel. De uitspraak verbijsterde het land.

Het feit dat de hoofdaanklager van het hof van cassatie vorige week het hof heeft gevraagd dit vonnis te verwerpen geeft de nabestaanden een beetje hoop. Vriend Aktar: ,,Wanneer het hof daarmee instemt, kan de zaak weer opnieuw beginnen. Maar of het resultaat bevredigend zal zijn? Ik heb er een hard hoofd in.’’

Volgens advocaten van de familie is Dink het slachtoffer geworden van een ultranationalistische netwerk, dat ook betrokken zou zijn bij de moorden op de drie christenen in Malatya, eveneens in 2007 en de moord op de katholieke priester Andreas Santoro in 2006. Zij wijzen erop dat het profiel van de daders keer op keer hetzelfde is.  Jonge - vaak minderjarige - nationalistische jongens, zonder werk, die makkelijk te beïnvloeden zijn.

Of de waarheid ooit boven water komt? Onderzoekster Emma Sinclair-Webb van Human Rights Watch. ,Deze zaak is een blamage voor Turkije, maar of de justitie en overheid dat erg vinden?’’  
Weinig hoopgevend noemt ze de recente benoeming van Mehmet Ömeroglu tot nationale ombudsman. Dezelfde Ömerolgu was één van de rechters die Hrant Dink eerder schuldig bevond voor het ‘beledigen van de Turkse natie’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten