dinsdag 18 december 2012

Innovatief Turkije

'IN NEDERLAND KREEG IK TIEN REACTIES OP EEN VACATURE, IN TURKIJE 500'


Turkije zet steeds meer in op innovatie. Aan slimme koppen geen gebrek. Ook buitenlandse bedrijven zien dat in. Zoals het Nederlandse sofwarebedrijf Triodor.

 Langs een drukke snelweg aan de Aziatische kant van Istanbul staat Bay Plaza, een modern kantorengebouw. Hier zit het ontwikkelingscentrum van het Nederlandse software bedrijf Triodor. Zo'n tweehonderd ingenieurs bedenken en programmeren hier voor klanten in Nederland - van software voor melkrobots tot boekhoudprogramma's voor het midden- en kleinbedrijf en online games.

Bestuursvoorzitter Atilla Aytekin: ,,We zullen snel weer op zoek moeten naar een andere locatie, we groeien uit ons jasje.'' Het gaat Triodor - met hoofdkantoor in Amsterdam en een vestiging in de VS - voor de wind. Zelfs in deze tijd van financiėle malaise groeit het bedrijf nog jaarlijks met dertig procent. Cijfers waar veel Nederlandse bedrijven jaloers op zijn. ,,Turkse groeicijfers, maar wel in harde euro's'', lacht Aytekin in zijn kantoor in Istanbul.

De Turkse Nederlander richtte het bedrijf in 2003 samen met partners Umut Akpinar en Yerhan Erbas op. Een jaar later gingen de eerste ingenieurs in het kantoor in Istanbul aan het werk. Het bleek een gouden zet. ,,In Nederland krijg ik op een vacature - zelfs nu in de crisis - slechts tien reacties, hier vijfhonderd. Ik krijg wel eens verbaasde reacties. Bij softwareoutsourcing denkt iedereen aan India, niet aanTurkije.''

Een jaar geleden kreeg Triodor het officiėle R&D-predikaat, onderzoeks- en ontwikkelingscentrum, van de Turkse overheid, waarmee het in aanmerking komt voor aantrekkelijke belastingvoordelen. Ook de samenwerking met Turkse universiteiten wordt door de overheid gesubsidieerd. Het zijn middelen waarmee Turkije probeert meer 'innovatieve' buitenlandse investeerders te trekken.

En met succes. Op het ontwikkelingscentrum van Ford in Bursa werken inmiddels ruim 1000 ingenieurs en het is daarmee de derde grootste researchafdeling van het automerk in de wereld. Vodafone heeft de afgelopen jaren veel geļnvesteerd in het technologiecentrum Oksijen in Istanbul, waar ingenieurs niet alleen voor Turkije maar voor de hele Vodafone-groep werken. Niet alleen buitenlandse bedrijven investeren meer en meer in innovatie en ontwikkeling, ook Turkse bedrijven doen dat. Het afgelopen jaar zijn dit soort uitgaven met liefst twintig procent gestegen naar 4,8 miljard euro.

Turkije, dat in 2023 bij de tien grootste economieėn ter wereld wil horen - nu staat het land op de zestiende plaats - is bezig met een inhaalslag. Vergeleken met Europa blijven de uitgaven voor research en ontwikkeling nog ver achter. Ter illustratie: in Nederland werd in 2011 6,4 miljard euro in research geļnvesteerd. De invloedrijke zakenvrouw Umit Boyner, voorzitter van de Turkse ondernemersorganisatie, benadrukt dan ook keer op keer dat het land voor 'duurzame economische groei' meer moet investeren in innovatie.

Aytekin verwacht dat het Nederlands bedrijfsleven de komende jaren wakker wordt. ,,Ze laten geld liggen. Dit is niet alleen het land van productie en lage lonen.'' De ambities van de softwareontwikkelaar zijn - net als die van Turkije - groot. De ondernemer verwacht binnen een paar jaar 700 ingenieurs in dienst te hebben. En hij wil samen met partners een technopark in Istanbul ontwikkelen, waar Nederlandse bedrijven hun researchvestiging kunnen beginnen. ,,Nederland probeert nu hoogopgeleiden naar Nederland te halen, maar waarom niet andersom?''

Geen opmerkingen:

Een reactie posten