donderdag 13 december 2012

Het commentaar van Grup Yorum


'LUISTER JE NAAR ONZE MUZIEK DAN BEN JE EEN TERRORIST'

 Zangeres Sema Altin werd bij haar arrestatie op haar oren geslagen. Ze hoort nog steeds niet goed. Violiste Ezgi Dilan Balic kreeg klappen op haar handen en rechterarm. ,,Dat werd doelbewust gedaan'', vertelt de 30-jarige muzikant Caner Bozkurt van Grup Yorum.

Grup Yorum - letterlijk: Groep Commentaar, bekend om scherpe protestliederen - is één van de 'muzikale' slachtoffers van de Turkse justitie. De band gaat gevoelige onderwerpen niet uit de weg. Tijdens concerten wordt gezongen over Syrië, Turkse gevangenissen en imperialisme. En daar maken ze bij de autoriteiten weinig vrienden mee. Concerten van de band werden in het verleden vaak verboden, nog steeds worden leden om de haverklap gearresteerd. Ze worden keer op keer beschuldigd lid te zijn van de extreemlinkse terreurorganisatie DHKP-C.

Caner is geen uitzondering, tegen hem wordt zeven jaar cel geëist. ,,Bewijs is er niet, maar de zaak kan alle kanten op'', klinkt het gelaten. De muzikant doet zijn verhaal in het cultureel centrum van de wijk Okmeydan, een buurt in Istanbul waar demonstraties regelmatig uit de hand lopen. Hier viel de politie in mei 2011 's nachts binnen. Negen muzikanten werden in de boeien geslagen.

Caner had geluk, hij kwam na een paar dagen vrij. Een ander bandlid, Seçkin Akdogan, zit sindsdien vast. Vorige week kwam zijn zaak voor. Fans en bandleden demonstreerden voor de rechtbank, maar zonder resultaat. De inhoudelijke behandeling van de zaak werd uitgesteld. Caner: ,,De druk op onze groep wordt groter omdat we steeds meer fans krijgen.''

Een openluchtconcert in Istanbul trok meer dan 200.000 mensen. ,,Een groot verschil met het verleden is dat niet alleen de muzikanten worden opgepakt, ook de fans'', zegt Caner. ,,Luister je naar onze muziek, dan ben je een terrorist, is de gedachte.''

In Matalya kregen zes studenten celstraffen van één tot dertien jaar omdat ze kaartjes voor Grup Yorum verkochten. De rechtbank achtte bewezen dat de studenten lid waren van een terreurorganisatie. Tegen de burgemeester Kenan Cetin van de gemeente Pertek werd twee jaar cel geëist omdat hij een concert van Grup Yorumbijwoonde en 'de criminelen' zou hebben geprezen.

In het rapport 'Het zwijgen van de muziek in Turkije' van Antenna, een werkgroep voor de vrijheid van meningsuiting, worden tal van soortgelijke zaken genoemd. Koerdische zangers moeten op hun tellen passen. Zo werden de broers Cetin en Metin Güler door een rechtbank in Izmir veroordeeld tot tien maanden cel voor het zingen van twee Koerdische nummers. 'Separatistische propaganda', oordeelde de rechter.

,,Te gek voor woorden'', noemt Sanar Yurdapatan van Antenna dit soort zaken. ,,Toen de AK-partij van premier Erdogan net aan de macht was, leken zaken te verbeteren. TRT6, het Koerdische tv-kanaal, werd geopend. Maar dat was helaas van korte duur. De situatie holt achteruit en de druk op muzikanten wordt steeds groter. In dit land waar de hoogste rechter wit ijskoud zwart noemt, kan alles gebeuren.Erdoganswil is wet.''

Geen opmerkingen:

Een reactie posten