maandag 10 december 2012

Erdogan kijkt mee


TV knop


 

Dora, Diego en Pepe. Diego en Dora redden de hele dag dieren, Pepe zingt liedjes en doet daar vreemde dansjes bij. Het zijn de favoriete programma's van mijn dochter van drie. En zeer waarschijnlijk ook van de 'Turkse radio- en televisieraad', de beschermer van de Turkse gezinswaarden. Dora en Diego zoenen niet, wonen niet samen, vloeken nooit en drinken doen ze ook niet; zo ziet de raad het graag.

Er zijn maar weinig programma's die de goedkeuring van de rtv-raad kunnen wegdragen. De censoren hebben er een dagtaak aan de kijkbuis 'te schonen' en de kijkers te beschermen tegen verderfelijke en onzedelijke beelden. Te sexy videoclips worden met het stempel 'pornografisch' van de buis verbannen, sigaretten en alcohol wazig gemaakt, grof taalgebruik weggepiept. Programmakers die vaak in de fout gaan, worden beboet.

Kuifje, op de hielen gezeten door rokende boeven en ook Justin Timberlake, die in een clip door een danseres aan zijn oor wordt gelikt, zijn onder de slachtoffers. Producers van BehzatC., een politieserie over een vloekende agent, moesten al 70.000 euro betalen. Door alle piepjes in de serie is die lachwekkend geworden. Volgens de media is de vloekende antiheld - onder druk van de rtv-raad - getrouwd. Want samenwonen zonder trouwbriefje past niet in de Turkse normen en waarden.

Niets ontgaat de waakhond. De laatste slachtoffers: the Simpsons. De Amerikaanse tekenfilmserie is al jaren op de buis. Maar de aflevering waarin de duivel een bakje koffie bestelt bij God, ging te ver. 'Godslastering' luidde het oordeel. Het tv-kanaal moet een boete van 23.000 euro betalen.

Veel Turken steunen het raadsoptreden. Ze klagen bij de raad over de meest uiteenlopende programma's. Duizenden klachten komen er binnen over videoclips, realityshows en irritante reclamespotjes.

Ook premier Recep Erdogan zit blijkbaar regelmatig grommend voor de buis. Op een persconferentie ging hij plots tekeer tegen een populaire soapserie over het leven van sultan Süleyman I. In de serie, die wekelijks miljoenen kijkers trekt, is te zien hoe de sultan geniet van wijntjes en van zijn haremdames.

,,Een totaal verkeerd beeld van de werkelijkheid'', aldus Erdogan. ,,De sultan heeft dertig jaar op de rug van zijn paard doorgebracht, niet in het paleis.''

De premier ging nog een stapje verder door te zinspelen op een verbod. ,,De autoriteiten zijn gewaarschuwd. Het wachten is op een justitiële beslissing.''

Daarmee was een 'soap-rel' geboren. De grootste oppositiepartij stelde dat Erdogan de enige premier ter wereld is die zich bemoeit met tv-series. 'Hij wilt geen tweede sultan op tv, hij is jaloers op de kijkcijfers', sneerde de CHP.

Mijn dochter was ook boos op de tv. De aapjes bij held Diego waren eng, riep ze. Ik heb niet meteen de tv-politie gebeld, maar de afstandsbediening gepakt. Jammer dat Erdogan en de censoren Doe Maar niet kennen: 'Er zit een knop op de tv. Die helpt je zo uit de puree'.


1 opmerking: