donderdag 8 november 2012

Turkse goudkoorts

TURKSE BANKEN AZEN OP GOUD IN MATRAS EN SOKMeer dan 5000 ton goud zit verstopt in Turkse matrassen of sokken. De Turkse banken halen alles uit de kast om dat goud binnen te halen.
Gouden dagen, Gouden pinpassen, Gouden Ontmoetingen en Goud rekeningen - Turkse banken proberen met tal van spotjes en campagnes het slapende goud van hun klanten binnen te halen.

Daar zijn ze nog wel even zoet mee: geschat wordt dat Turken thuis ruim 5000 ton goud - met een marktwaarde van zo'n 200 miljard dollar - thuis hebben liggen.

Goud speelt een belangrijke rol in de Turkse cultuur. Het is hét cadeau voor geboorte en bruiloft, waar de bruid behangen wordt met gouden armbanden en munten. Het vertrouwen in het edelmetaal is groot. Niet gek in een land waar tien jaar geleden de inflatie nog rond de zeventig procent schommelde. Turkije is dan ook wereld's op drie na grootste goudafnemer, en de grootste producent van goud van de Europese Unie - waar Turkije lid van probeert te worden - mede dankzij recent gevonden goudvoorraden in de Turkse bodem.

De goudkoorts van de banken is te danken aan de centrale bank. Die heeft vorig jaar de kapitaalreserves die de banken moeten aanhouden verhoogd, en ook het percentage daarvan dat mag bestaan uit goud. Dat laatste om de goudimport en de negatieve invloed daarvan op de handelsbalans te drukken.

Afgelopen zomer is het percentage verhoogd naar 30 procent, en daarmee begon dejachtvan de bankiers op de goudschat. En met succes: hadden de banken twee jaar geleden 22 ton goud op depositorekeningen staan, nu is dat gegroeid naar ruim 179 ton. Op zo'n gouddeposito stort de klant zijn goud, dat ook als tegoed in goud blijft staan; de banken komen zo vlot en goedkoop aan hun gouden reserve.

Denizbank, een bank die al vroeg met de promotie van goudbankieren begon, zag het aantal klanten met een goudrekening in twee jaar tijd van duizend naar 29.000 groeien. De bank is nu van plan om 'gouden bankautomaten' te openen, dichtbij de gemeentelijke trouwzalen, waar het bruidspaar - na de receptie - alle gouden munten meteen op de rekening kan storten.

De Garanti Bank geeft klanten die een lening afsluiten zelfs goud cadeau - uiteraard gestort op de nieuwe goudrekening.

Al die ingezamelde gouden munten die naar de banken zijn gebracht dienen ook het hoger doel voor de Turkse economie: ze moeten het enorme handelstekort laten slinken. Goud is één van de producten die aan het handelstekort bijdraagt; hoewel de Turkse overheid bezig is de goudwinning sterk op te voeren, importeert het land nog altijd veel meer dan het importeert om aan de grote vraag te kunnen voldoen.

Het handelstekort is sinds een paar maanden aan het slinken. Deels dankzij de goudbankrekeningen, maar voornamelijk door een record-export van goud. Naar de Verenigde Arabische Emiraten, en naar Iran, dat worstelend met strenge handelssancties een eigen goudkoorts heeft ontwikkeld.

Niet iedereen is blij met de goudkoorts van de banken. Onder juweliers klinkt gemopper over oneerlijke concurrentie en de Kamer van Juweliers in Istanbul heeft de banken opgeroepen 'bij hun leest' te blijven. Mehmet Ali Yilidirimturk, een van de bekendste goudhandelaren van de Grand Bazaar, het eeuwenoude centrum van de goudhandel in Istanbul, is minder bang. Hij heeft vertrouwen in de goudtraditie van het land. ,,Ik verwacht ook dat de banken - door deze goudrekeningen - ook omgekeerd gaan werken en leningen zullen verschaffen voor de aankoop van goud. En dat komt onze sector alleen maar ten goede.''

De bankcampagnes hebben de vijftigjarige Sengul Sabanci overtuigd: zij stort haar goud binnenkort op een gouden rekening. ,,Ik ga alle aanbieidingen op een rijtje zetten. Het is toch veiliger bij de bank dan in een kluis en ik help de economie er ook nog mee.''

Geen opmerkingen:

Een reactie posten