maandag 12 november 2012

Prins en Brainport


Brainport: Promotie door prins en premier in Turkije

Aan goede referenties geen gebrek. Was het eerder deze week premier Rutte die in Turkije vol lof over Brainport sprak, zaterdag benadrukte ook Kroonprins Willem-Alexander - op bezoek in Istanbul - het succes van de ‘slimste regio van de wereld.’


ISTANBUL - ‘’Zó samenwerken dat één plus één vier wordt. Dàt is innovatie.’’ Marc Evers, directeur van het Eindhovense higtech bedrijf KMWE vat het mooi samen. Hij is één van de deelnemers aan de paneldiscussie van het Brainport Innovatie Seminar, dat vandaag in Istanbul wordt gehouden. Op de voorste rij knikken Frans Timmermans, de nieuwe minister van buitenlandse zaken en kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima instemmend.
Het paar is vandaag tien uur in de Turkse metropool om de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen beide landen af te sluiten en vereert het Brainport-seminar met een bezoek. De kroonprins heeft net een paar minuten eerder Brainport ‘een schoolvoorbeeld’ genoemd. Een voorbeeld van samenwerking tussen bedrijfsleven, kennisinstituten en overheid. Hij sprak ook de wens uit dat Nederland en Turkije - op het gebied van innovatie en hightech - de komende ‘vier honderd jaar’ nog veel meer samen gaan doen.
Het Eindhovense KMWE brengt die wens van de prins al in de praktijk. Het bedrijf ging in 2010 al een joint venture aan met de Coskunöz Defense & Aerospace in de stad Eskisehir, ruim 300 km buiten Istanbul. KMWE in niet het enige Brainport-bedrijf dat kansen ziet, getuige de lange lijst van bedrijven die deze week -onder leiding van burgemeester Rob van Gijzel - Turkije bezocht. Van de directies van TMG, Segula Technologisch, De Lage Landen tot ASML.
Turkije is - met zijn groeiende economie, jonge beroepsbevolking en goede universiteiten - dan ook een belangrijk land voor Brainport, zegt programmamanager Yvonne van Hest. Voor de handel, voor samenwerking tussen universiteiten en voor de werving van hoogopgeleid personeel.  ,,We hebben jaarlijks in de regio meer dan 3000 mensen nodig. Techneuten die we in Nederland niet kunnen vinden.’’ De relatie tussen Brainport en Turkije is niet nieuw. Al in 2008 werden de eerste contacten met Turkse universiteiten in Istanbul gelegd, maar de afgelopen jaren in de belangstelling vanuit het bedrijfsleven in Turkse markt flink gegroeid. Ter illustratie de handel tussen beide landen is de afgelopen tien jaar verdrievoudigd naar 5,5 miljard euro.
Op de carrièrebeurs die deze week op Technische Universiteit Istanbul (ITU) werd gehouden, was de belangstelling groot. Premier Rutte nodigde de ruim driehonderd studenten uit om hun carrière in Eindhoven te starten. Van Hest gaat ervan uit dat ze - bij terugkomst in Nederland - een groot aantal cv’s van jonge ‘high-tech’ Turken in haar mailbox aan zal treffen.
Het is niet alleen talent wat Brainport in Turkije hoopt te vinden. Ook kennisuitwisseling staat hoog op de lijst. Turkije is niet meer alleen het land van de productie en lage lonen, ook de ontwikkelingen op het gebied design en techniek gaan hard. Volgens rector Gülay Barbarosoglu van de prestigieuze Bosporus Universiteit in Istanbul is Brainport op de juiste tijd in Turkije. ,,Innovatie is het nieuwe ‘buzzwoord’ van deze tijd en ook het enige juiste antwoord op de wereldwijde crisis.’’
In Turkije is Brainport in ieder geval ‘stevig op de kaart gezet’, stelt strategie-manager Edgar van Leest tevreden. Promotie door de prins en premier. Beter referenties kan de regio zich niet wensen.
----------------------------------

Geen opmerkingen:

Een reactie posten